Walentynkowe torty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić, ze szczyptą soli, potem cukrem.Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąkę z proszkiem i budyniem. Ale już lekko mieszać łopatką.Wkręcić olej i wylać do tortownicy(30cm.),wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 20-25 min. w 175*.
2.Z biszkoptem kakaowym postępować tak samo.
Po przestygnięciu, przekroić na dwa krążki.
3.Do tortownic, włożyć z powrotem po jednym krążku. Posmarować dżemem.
4.Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego tężenia.
Budynie ugotować na mleku, dodając cukier. Ostudzić, czasem mieszając.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.
Śmietankę ubić z pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixem.
Dodawać porcjami ser i miksować.Następnie porcjami dodawać budyń i galaretki.Na koniec zmiksować z żelatyną. Wyłożyć do dwóch tortownic, na biszkopty z dżemem..Rozsypać odsączone wiśnie i przykryć biszkoptami.Schłodzić.
5.Nad parą roztopić czekolady gorzkie ze śmietanką i margaryną.
W drugiej miseczce roztopić, tak samo białe czekolady.(tutaj dać mniej margaryny bo polewa jest rzadsza.)
6.Serduszka czekoladowe: czekolady roztopić wraz z miodem, nad parą.
7.Potem dodać, puder i zagnieść. Rozwałkować, między folią i wykrawać foremką serduszka.
8.Ułożyć na blaszce z folią i schłodzić.
9.Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Wlać na foremkę z folią i schłodzić.Wykrawać foremką, serduszka.
Komentarze