Walentynkowe ciasto

4.95 (201 ocen)

Ciasto troszkę pracochłonne, ale efekt wynagradza wszystko. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na walentynkowy deser-polecam!!!! Ciasto delikatne i pyszne!!!

Składniki:

  • Blaszka 24x 36 cm oraz blaszka keksowa o tej samej długości
    Biszkopt:
    • 4 jajka,
    • 4 łyżki cukru,
    • 3 łyżki mąki,
    • 1 łyżka kakao,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • Szczypta sody,
    • Łyżka oleju
    Galaretowe słupki- serca:
    • 3 galaretki truskawkowe,
    • 1 litr wody
    • 3 kubki

    Śmietanka:
    • 750 ml śmietanki 30 %,
    • 2-3 łyżki cukru pudru do smaku,
    • 6 łyżeczek żelatyny,
Wystaw ocenę:

4.95 (201 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Walentynkowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na biszkopt 1. Białka oddzielamy od żółtek. Mąką mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
  • ciasto przed pieczenie 2. Oddzielone białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Do puszystej masy jajecznej dokładamy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Ciasto delikatnie mieszamy i wylewamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy około 15-20 minut w 180 ˚ C.
  • formowanie biszkoptu 3. Gotowy biszkopt wyjmujemy.
    Blaszkę keksową wykładamy papierem. W jej środek wkładamy upieczony biszkopt, zawijając boki ku górze. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • rozlana galaretka 4. GALARETKA: Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (Dajemy mniej wody niż w przepisie na opakowaniu. Dzięki temu łatwiej jest później wyciąć serca).
    Przestudzoną galaretkę przelewamy do 3 kubków. Pozostawiamy do zastygnięcia.
  • wycinanie słupków 5. Gdy jest już gotowa delikatnie wyjmujemy ją z kubków i foremką w kształcie serca wycinamy 3 słupki.
  • rozpuszczanie pozostałej galaretki 6. Pozostałą po wycięciu galaretkę ponownie rozpuściłam, pozostawiłam do zastygnięcia i wykorzystałam do dekoracji.
  • gotowa smietanka 7. ŚMIETANKA:
    Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki przegotowanej wody. Pozostawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier, a następnie żelatynę. Dokładnie miksujemy całość.
  • gotowe ciasto pozostawiamy do zastygniecia 8. Połowę śmietanki wylewamy na dno wyłożonego biszkoptu. Układamy na niej koło siebie 3 galaretkowe słupki. Zalewamy całość pozostałą ilością śmietanki. Ta czynność jest chyba najtrudniejsza, gdyż śmietanka szybko tężeje, więc trzeba wykonywać ją szybko.
    Całość pozostawiamy do zastygnięcia na około 1 godzinę.
    Gotowe ciasto dekorujemy dowolnie. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować