Walentynkowe ciasto

  • wyświetlono: 33803 |
  • dodany do książki kucharskiej: 48 |
  • polecenia: 2

Ciasto troszkę pracochłonne, ale efekt wynagradza wszystko. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na walentynkowy deser-polecam!!!! Ciasto delikatne i pyszne!!!

Jaga85

Składniki

Blaszka 24x 36 cm oraz blaszka keksowa o tej samej długości
Biszkopt:
• 4 jajka,
• 4 łyżki cukru,
• 3 łyżki mąki,
• 1 łyżka kakao,
• Szczypta proszku do pieczenia,
• Szczypta sody,
• Łyżka oleju
Galaretowe słupki- serca:
• 3 galaretki truskawkowe,
• 1 litr wody
• 3 kubki

Śmietanka:
• 750 ml śmietanki 30 %,
• 2-3 łyżki cukru pudru do smaku,
• 6 łyżeczek żelatyny,

Sposób przygotowania przepisu:

Walentynkowe ciasto

  • składniki na biszkopt1. Białka oddzielamy od żółtek. Mąką mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
  • ciasto przed pieczenie2. Oddzielone białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Do puszystej masy jajecznej dokładamy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Ciasto delikatnie mieszamy i wylewamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy około 15-20 minut w 180 ˚ C.
  • formowanie biszkoptu3. Gotowy biszkopt wyjmujemy.
    Blaszkę keksową wykładamy papierem. W jej środek wkładamy upieczony biszkopt, zawijając boki ku górze. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • rozlana galaretka4. GALARETKA: Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (Dajemy mniej wody niż w przepisie na opakowaniu. Dzięki temu łatwiej jest później wyciąć serca).
    Przestudzoną galaretkę przelewamy do 3 kubków. Pozostawiamy do zastygnięcia.
  • wycinanie słupków5. Gdy jest już gotowa delikatnie wyjmujemy ją z kubków i foremką w kształcie serca wycinamy 3 słupki.
  • rozpuszczanie pozostałej galaretki6. Pozostałą po wycięciu galaretkę ponownie rozpuściłam, pozostawiłam do zastygnięcia i wykorzystałam do dekoracji.
  • gotowa smietanka7. ŚMIETANKA:
    Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki przegotowanej wody. Pozostawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier, a następnie żelatynę. Dokładnie miksujemy całość.
  • gotowe ciasto pozostawiamy do zastygniecia8. Połowę śmietanki wylewamy na dno wyłożonego biszkoptu. Układamy na niej koło siebie 3 galaretkowe słupki. Zalewamy całość pozostałą ilością śmietanki. Ta czynność jest chyba najtrudniejsza, gdyż śmietanka szybko tężeje, więc trzeba wykonywać ją szybko.
    Całość pozostawiamy do zastygnięcia na około 1 godzinę.
    Gotowe ciasto dekorujemy dowolnie. Podajemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiroladawalentynkismietankasercedeser dla zakochanychsłodkie_walentynki

Komentarze

Podobne przepisy

deser walentynkowy

Dodane przez: viki2903

Deser walentynkowy

Niezawodny deser na Walentynki...

Walentynkowe serduszka

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Walentynkowe serduszka

Chyba nie ma nic bardziej romantycznego...

serduszka

Dodane przez: mariola1972

Walentynkowe serduszka

Deser walentynkowy to uczta smaku,...

TORT

Dodane przez: Milena127

Torcik Walentynkowy

Pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem...

Walentynkowe przysmaki

Dodane przez: agatka0_14

Walentynkowe przysmaki

Taki deser na walentynkowy wieczór...

Walentynkowe serce

Dodane przez: RedakcjaPP

Walentynkowe serce

Lubię gotować, a moją największą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE