Walentynkowe serduszka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kruche pyszne i proste ciasteczka w kształcie serduszek. Ozdobione różowym lukrem oraz ozdobione kolorowymi posypkami zrobione od serca dla bliskich.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto:
    30 dag mąki krupczatki
    10 dag masła
    10 dag margaryny
    3 żółtka
    5 dag cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    dodatkowo:
    gotowy różowy lukier
    cukrowe posypki np. w kształcie serduszek,cukier błyszczący itp.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Kruche ciasteczka

Walentynkowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dodać mąkę,posiekane masło z margaryną,żółtka,cukier puder i cukier waniliowy. Zagnieść szybko gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1/2 godz.
    Następnie na podsypanej mąką stolnicy wałkować ciasto na grubość ok. 4 mm.
    Różnymi foremkami w kształcie serca wycinamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni i pieczemy ok. 10 min. na złoty kolor. Upieczone ściągamy z blaszki i studzimy.
  • 2. Lukier przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowym lukrem smarujemy ciasteczka i ozdabiamy cukrowymi posypkami. Pozostawiamy ciasteczka do zastygnięcia się lukru.

Porady

Do ciasta używamy schłodzonego tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować