Kruche pyszne i proste ciasteczka w kształcie serduszek. Ozdobione różowym lukrem oraz ozdobione kolorowymi posypkami zrobione od serca dla bliskich.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
na ciasto:
30 dag mąki krupczatki
10 dag masła
10 dag margaryny
3 żółtka
5 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
dodatkowo:
gotowy różowy lukier
cukrowe posypki np. w kształcie serduszek,cukier błyszczący itp.
Walentynkowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dodać mąkę,posiekane masło z margaryną,żółtka,cukier puder i cukier waniliowy. Zagnieść szybko gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1/2 godz.
Następnie na podsypanej mąką stolnicy wałkować ciasto na grubość ok. 4 mm.
Różnymi foremkami w kształcie serca wycinamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni i pieczemy ok. 10 min. na złoty kolor. Upieczone ściągamy z blaszki i studzimy.
2.Lukier przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowym lukrem smarujemy ciasteczka i ozdabiamy cukrowymi posypkami. Pozostawiamy ciasteczka do zastygnięcia się lukru.
Komentarze