Walentynkowe ciasto z sercem

  • wyświetlono: 1168 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasto na bazie masy serowej z nutą wanilii, biszkoptu nasączonego migdałowym likierem z akcentem kawowym i orzeźwiającej, truskawkowej galaretki w kształcie serca. Całość oblana delikatną, słodką czekoladą, udekorowana afrodyzjakami w postaci świeżych truskawek będzie z pewnością słodką niespodzianką dla naszej drugiej połówki i świetnym dodatkiem do lampki wina lub szampana w Dniu Zakochanych.

Ewelina Marcin
  • 12 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżka kakao
1 łyżka cukru wanilinowego

Masa serowa:
500g serka homogenizowanego waniliowego
200ml śmietany 36%
5 łyżeczek żelatyny
60ml mleka
1 łyżka cukru pudru

Poncz:
100ml kawy espresso
2 łyżki likieru amaretto

Polewa:
100g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
200g śmietany 30%
2 łyżki miodu
2 łyżeczki miodu
80ml wody
2 łyżki masła

Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
6 truskawek
bita śmietana

Sposób przygotowania przepisu:

Walentynkowe ciasto z sercem

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukry, dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o wymiarach 39 x 30cm i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe przełożyć do keksówki i uformować w taki sposób żeby przykrył boki i spód, a jeden fragment wystawał ponad formę - będzie zamykał ciasto, gdy dodamy środek.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 650ml wody, przelać do płaskiej formy i pozostawić do całkowitego stężenia. Po tym czasie za pomocą foremki w kształcie serca wykroić serduszka.
  • 3. Masa serowa:
    Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. W misce zmiksować ser, dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozrobioną w mleku.
  • 4. Poncz:
    Kawę espresso wystudzić i połączyć z amaretto.
  • 5. Polewa:
    Żelatynę namoczyć w wodzie i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę zagotować z miodem, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę, wymieszać i dodać napęczniałą żelatynę, po czym całość dokładnie wymieszać.
  • 6. Składanie ciasta:
    Boki i spód biszkoptu nasączyć ponczem, wylać na wysokość 2 cm masę serową i ułożyć po długości, jedno obok drugiego serce z galaretki szpicem do góry. Następnie wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylać pozostałą ilość masy serowej, przykryć biszkoptem, nasączyć i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  • 7. Wierzch i boki ciasta polać polewą, udekorować bitą śmietaną, truskawkami i sercami z galaretki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastosmaczneszybkieczekoladowewalentynkiz galaretkąsercez polewądo kawkiz sercemz miłości

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z ukrytym sercem

Dodane przez: Izabela1304

Ciasto z ukrytym sercem

Idealne ciasto z sercem na walentynki...

Przepis na torcik walentynkowy w kształcie serca

Dodane przez: Annie_Ka

Torcik walentynkowy w kształcie serca - filmik

Oto moja propozycja ciasta na walentynki.

Walentynkowe ciasto czekoladowe

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Walentynkowe ciasto czekoladowe

Najlepszy prezent dla tych, których...

Ciasto z sercem

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto cytrynowe z sercem Red Velvet

Wspaniałe ciasto inspirowane świąteczna...

Walentynkowe ciacha z mikrofali

Dodane przez: joanna30

Walentynkowe ciacha z mikrofali

Słodkie małe co nie co może być...

Ciasto Walentynkowe

Dodane przez: kamilkaaa

Ciasto Walentynkowe

Za niedługo Walentynki więc myślę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE