Sernik zebra na kruchym z galaretką czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować. Potem zagnieść i wylepić blachę ( 25x38 ) wyłożoną papierem do pieczenia.
2.masa- Każdą masę robić w oddzielnych naczyniach. Zmiksować jajka z cukrem a potem serem i przesianymi budyniami. Na koniec zmiksować ze śmietanką, ale nie za długo, żeby niepotrzebnie napowietrzyć. Lać do blaszki, na środek naprzemiennie. Blaszkę lekko postukać, aby masa się rozlała.
3.Dodatkowo można poprzeciągać nożem, w górę i w dół.
4.Piec około 1 godz. w 175 *C.
5.galaretka- Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zacznie tężeć to wylać do blaszki na zimny sernik. Sernik schłodzić w lodówce.
6.Sernik przechowywać w lodówce, ze względu na galaretkę. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze