Tort Św.Mikołaj

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z całą pewnością doda Świętom kolorowego akcentu, zwłaszcza po Wigilijnej kolacji, przy takim torcie miło będzie rozpakować prezenty

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt na średnią blaszkę
    5 jajek
    3/4 szkl cukru
    1 szkl mąki tortowej
    1 szkl mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem
    500 ml śmietany 36%
    puder cukier do smaku
    śmietanfix
    Do nasączenia
    kubek kawy rozpuszczalnej
    Dekoracja
    250 ml śmietany kremówki 36%
    śmietanfix
    cukier puder do smaku
    masa cukrowa:
    200 g czerwonej
    100 g czarnej
    100 g cielistej
    Oczywiście zużycie będzie mniejsze ale można zakupić paczuszki 100 lub więcej g
    Masa maślana pod dekorację z masy
    100 g masła
    2 łyżki mleka
    pół szkl.pudru
    Brokat cukierniczy/spożywczy -niekoniecznie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tort św.mikołaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka utrzeć z cukrem, powoli dodawać na przemian po 1 żółtku i 1 łyżce kartoflanki.Na koniec mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia
    Piec do zrumienienia ok 55-70 min w zależności od piekarnika
  • 2. Śmietanę ubić ze śmietanfixem i pudrem
    Biszkopt przełożyć i posmarować boki śmietaną śmietaną,
    Masło, mleko i puder miksować do białości i posmarować górę pod masę maślaną
  • Kończymy dekorację 3. Dekoracja masę wyrobić i rozwałkować, potem wyciąć
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować