Krem
500 ml śmietany 36%
puder cukier do smaku
śmietanfix
Do nasączenia
kubek kawy rozpuszczalnej
Dekoracja
250 ml śmietany kremówki 36%
śmietanfix
cukier puder do smaku
masa cukrowa:
200 g czerwonej
100 g czarnej
100 g cielistej
Oczywiście zużycie będzie mniejsze ale można zakupić paczuszki 100 lub więcej g
Masa maślana pod dekorację z masy
100 g masła
2 łyżki mleka
pół szkl.pudru
Brokat cukierniczy/spożywczy -niekoniecznie
Tort św.mikołaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka utrzeć z cukrem, powoli dodawać na przemian po 1 żółtku i 1 łyżce kartoflanki.Na koniec mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Piec do zrumienienia ok 55-70 min w zależności od piekarnika
2.Śmietanę ubić ze śmietanfixem i pudrem
Biszkopt przełożyć i posmarować boki śmietaną śmietaną,
Masło, mleko i puder miksować do białości i posmarować górę pod masę maślaną
3.Dekoracja masę wyrobić i rozwałkować, potem wyciąć
Komentarze