Lekki tort pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

niespotykany smak, lekki, elegancki :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt na dużą blachę :
    9 jajek
    1,5 szkl cukru
    2 szkl mąki tortowej
    2 szkl mąki ziemniaczanej
    4 łyżeczki proszku do pieczenia


    Krem ( trzeba podwójną porcję) :
    4 jajka
    1 szkl cukru
    1 k.masła
    1 olejek pomarańczowy

    Poncz do nasączenia :
    4 pomarańcze z niewielką ilością wody

    Dekoracja
    śmietana 36%
    cukier puder do smaku (2-3 łyżki)
    1 śmietanfix
    1 olejek pomarańczowy
    1 pomarańcza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Lekki tort pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt na dużą blachę :

    Białka utrzeć z cukrem, powoli dodawać na przemian po 1 żółtku i 1 łyżce kartoflanki.Na koniec mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia
    Piec do zrumienienia ok 70-80 min
  • 2. Krem ( trzeba podwójną porcję) :
    Jajka ubić na parze z cukrem i stopniowo dodawać do
    miękkiego rozkręconego masła
    Do ukręconego kremu dodać
    1 olejek pomarańczowy
  • 3. Poncz
    Zblendować 4 pomarańcze z niewielką ilością wody
  • image-22pf50a 4. Dekoracja
    Ubić śmietanę z cukrem pudrem i śmietanfixem
    Na końcu powoli dodać olejek pomarańczowy

    Pomarańczę pokroić w plastry
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować