Piernik staropolski

5 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To jedno z tych ciast, które zawsze musi pojawić się na naszym świątecznym stole. Najpierw dojrzewa kilka tygodni, a potem smakuje wspaniale.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1) 1 kg mąki pszennej
    2) 500 g miodu
    3) 250 g masła
    4) 400 g cukru
    5) 4 jajka
    6) 3 łyżeczki sody
    7) 60 g przyprawy do pierników
    8) 2 łyżeczki cynamonu
    9) pół łyżeczki soli
    10) 4 łyżki kakao
    Polewa czekoladowa:
    1) 70 g czekolady gorzkiej
    2) 30 g czekolady mlecznej
    3) 90 ml śmietany 30 %
    4) 3 łyżki oleju
    5) trochę mleka (opcjonalnie)
    Dodatkowo:
    1) Powidła śliwkowe lub inna konfitura (u mnie morelowa)
    2) Płatki migdałów
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku umieszczamy masło, cukier i miód i delikatnie podgrzewamy co jakiś czas mieszając aż składniki się rozpuszczą. Do ciepłej masy dodajemy przyprawę korzenną oraz cynamon, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa będzie ostudzona dodajemy mąkę, kakao, sodę, sól, mleko i jajka o wszystko mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do szklanego naczynia, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 6-8 tygodni.
  • 2. Około 3-5 dni przed Świętami pieczemy piernik. Ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Każdy blat osobno przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (blacha o wymiarach 38x25 cm). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy około 15-20 minut.
  • 3. Upieczone blaty odstawiamy do ostudzenia.
  • 4. Przygotowujemy polewę czekoladową: W garnuszku umieszczamy śmietankę, czekoladę i podgrzewamy na wolnym ogniu aż czekolada się rozpuści. Dodajemy olej i mieszamy. Gdyby polewa była zbyt gęsta lub czekolada zwarzyła się, wtedy dodajemy trochę mleka i mieszamy.
  • 5. Gdy blaty będą już ostudzone jeden z nich smarujemy powidłami lub konfiturą, na nim układamy drugi blat i również smarujemy powidłami lub konfiturą i przykrywany ostatnim blatem.
  • 6. Ostatni blat polewamy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałów. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
piernik

To może cię zainteresować