Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku umieszczamy masło, cukier i miód i delikatnie podgrzewamy co jakiś czas mieszając aż składniki się rozpuszczą. Do ciepłej masy dodajemy przyprawę korzenną oraz cynamon, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa będzie ostudzona dodajemy mąkę, kakao, sodę, sól, mleko i jajka o wszystko mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do szklanego naczynia, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 6-8 tygodni.
2.Około 3-5 dni przed Świętami pieczemy piernik. Ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Każdy blat osobno przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (blacha o wymiarach 38x25 cm). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy około 15-20 minut.
3.Upieczone blaty odstawiamy do ostudzenia.
4.Przygotowujemy polewę czekoladową: W garnuszku umieszczamy śmietankę, czekoladę i podgrzewamy na wolnym ogniu aż czekolada się rozpuści. Dodajemy olej i mieszamy. Gdyby polewa była zbyt gęsta lub czekolada zwarzyła się, wtedy dodajemy trochę mleka i mieszamy.
5.Gdy blaty będą już ostudzone jeden z nich smarujemy powidłami lub konfiturą, na nim układamy drugi blat i również smarujemy powidłami lub konfiturą i przykrywany ostatnim blatem.
6.Ostatni blat polewamy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałów. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w chłodne miejsce.
Komentarze