Piernik staropolski

  • wyświetlono: 1033 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Prawdziwy, długodojrzewający piernik przekładany powidłami Polecam!

akrobatka22

Składniki

Ciasto
•1200 g mąki pszennej
•2 szkl cukru (dałam 1,5 szkl)
•750-800 g miodu
•250 g masła
•3 duże jajka
•1/2 szkl zimnego mleka 
•2 opakowania przyprawy do piernika (2x40 g)
•3 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo
•powidła śliwkowe do przełożenia

Polewa
•3 łyżki mleka
•3 łyżki cukru pudru
•100 g masła
•3 kopiaste łyżki kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik staropolski

  • 1. Ciasto

    Masło, miód i cukier podgrzewać do połączenia się składników. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Ostudzoną mieszankę przelać do miski. Zacząć miksować na średnich obrotach miksera, dodając po kolei jajka. Po dodaniu jajek wsypać połowę mąki z dodatkami, mleko i resztę mąki. Starannie wyrobić. Gotowe przełożyć do kamionkowego lub szklanego garnka, przykryć ściereczką i obwiązać sznurkiem. Garnek z ciastem włożyć do foliowej reklamówki i umieścić w lodówce na 5 tygodni.
  • 2. Piernik należy upiec na tydzień przed świętami, by zdążył zmięknąć. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na grubość 1 cm, podsypując mąką (polecam rozwałkowywać pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej, dzięki czemu ciasto nie będzie kleić się do wałka i stolnicy i nie będzie konieczne użycie dodatkowej mąki do podsypywania) Rozwałkować na wielkość dużej, płaskiej blachy z piekarnika. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić na nich poszczególne części ciasta dociskamy na bokach i w razie potrzeby, obciąć ich nadmiar tak, by każdy rozwałkowany placek był takich samych wymiarów. Placki wstawić do nagrzanego do 160 st.C piekarnika i piec przez 15-20 minut (z piekarnika wydobywać się będzie piękny, korzenny zapach) Po tym czasie odstawić placki na blaszce do lekkiego ostudzenia, by stwardniały. Następnie ostrożnie ściągnąć wraz z papierem do pieczenia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Placki ciasta można piec za jednym razem, lub po kolei. Jeśli korzystamy z drugiej możliwości ważne, by ciasta, które w danej chwili nie są pieczone były przechowywane w lodówce. Upieczone placki przykryć ściereczką i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce (nie w lodówce!)
  • 3. Na 3 dni przed Wigilią placki przełożyć powidłami i obciążyć, np. blachą z piekarnika lub książkami. Po kilku godzinach piernik przekroić na 3 długie pasy równej wielkości. Każdy z nich zawinąć w ściereczkę i obwiązać sznurkiem. Do 24 grudnia przechowywać w chłodnym miejscu. W Wigilijny poranek wszystkie piernika oblać polewą czekoladową. W tym celu mleko i cukier umieścić w garnuszku, podgrzewać. Gdy cukier się rozpuści, dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać, aż się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao, dobrze wymieszać. Dodatkowo pierniki można posypać, np. posiekanymi orzechami. Odstawić do zastygnięcia polewy. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!

Porady

Przepis na 3 pierniki.

Inspiracja: Gotuj bo lubię.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciepiernikWigiliaświętapieczeniepowidła śliwkoweboże narodzeniesłodkie

Komentarze

Podobne przepisy

Pierniki staropolskie na ciescie dojrzewajacym

Dodane przez: Kloruś

Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym

Pulchne, aromatyczne pierniczki...

Piernik staropolski dojrzewający

Dodane przez: anemon

Piernik staropolski dojrzewający

Lepszego piernika od tego nigdy...

image-167m5na

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Piernik staropolski

Piernik Staropolski długo dojrzewający,...

Piernik staropolski

Dodane przez: bogusia82

Piernik staropolski

Piernik staropolski jest bardzo...

Piernik staropolski

Dodane przez: doowa

Piernik staropolski

Jest to piernik długo dojrzewajacy

image-1q5v0pf

Dodane przez: Jagodi92

Piernik Staropolski

Najlepszy piernik, jaki kiedykolwiek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE