Szarlotka z miękka pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiac z proszkiem do pieczenia. Dodac szczypte soli, cukier i margaryne pokrojona na kawalki 1x1cm. Calosc dokladnie pokroic nożem aby margaryna byla wielkosci gorszku zielonego. Wrzucamy żółtka i smietane. Wyrabiamy dokladnie ciasto. Wkladamy na okolo 30 min do lodówki.
2.Jablka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka i smazymy az większość soku wyparuje. Pod koniec smazenia dodajemy galaretke i smazymy jeszcze 5 minut.
3.Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20x25. Posypujemy kakao lub budyn (aby przez sok z jabłek nie powstał nam zakalec) i wykładamy masę jabłkową. Pieczemy okolo 40-45 minut w 180°C.
4.Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Po 40 minutach pieczenia sie ciasta zalać wszystko piana z białek i piec jeszcze 15 minut w 160°C. Pozostawic w piekarniku do wystudzenia.
Porady
Zamiast budyniu czekoladowego można dac inny smak lub kakao.
Komentarze