Szarlotka z pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

znika w jedną chwilę

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    220 g masła
    4 żółtka
    100 g cukru pudru
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Farsz:
    ok 2 kg jabłek (kwaśne)
    cukier 1-3 łyżki (do smaku)
    płaska łyżeczka cynamonu lub przyprawa do szarlotki
    łyżka soku z cytryny
    Pianka:
    4 białka
    1 pełna szklanka drobnego cukru do wypieków
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Placek Beza

Szarlotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta wysypać na stolnicę i połączyć ze sobą (pokroić wszytko razem nożem do połączenia się składników). Ugnieść (wyrobić szybko ciasto). W razie potrzeby delikatnie podsypywać mąką. Gotową kulę ciasta przełożyć do foli spożywczej i chodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Można włożyć na pół godziny do zamrażalnika. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Małą blaszkę lub tortownicę (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować margaryną. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, doprawić cukrem i cynamonem. Po kilkunastu minutach dobrze odcisnąć z nadmiaru wody.
    Białka ubijać ze szczyptą soli, aż się spienią, ale jeszcze nie ubiją. Wtedy dodawać po łyżce cukier, ciągle ubijając około 5-8 minut. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubijać jeszcze przez kilka minut.
    Ciasto podzielić na dwie części (pierwsza może być nieco większa). Zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Układać palcami wraz z boczkami. Po nakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach. Piec 15 min 190 stopni. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z piekarnika, nałożyć farsz z jabłek (odciśnięty). Na jabłka nałożyć ubitą piankę (bezę). Na piankę zetrzeć resztę ciasta. Piec około 45 -55 minut temperatura 175-180 stopni. Po upieczeniu ciasto chwilę trzymać w gorącym piekarniku.
    Posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować