Szarlotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia, cukry i margarynę posiekać. Dodać jajko+ żółtka i śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części, jedną schłodzić w lodówce, drugą włożyć do zamrażalki na ok 2 godziny.
2.Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć. Doprawić cukrem i cynamonem wg uznania.
3.Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na wyścieloną papierem blaszkę (24x36cm). Posypać ok 2 łyżkami bułki tartej, wyłożyć odciśnięte jabłka, wyrównać.
4.Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i kisiel i ubijać aż będzie szklista. Wyłożyć na jabłka.
Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce wprost na pianę. Piec ok 40 min. w 180 stopniach. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze