PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Szarlotka tutti fruttihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/64/szarlotka-tutti-frutti.jpeg13602048http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szarlotka-tutti-frutti
5 jajek
3 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
1,5 szklanki cukru
200 g schłodzonego masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1,2 kg słodko-kwaśnych jabłek, np. Ligol
Sposób przygotowania przepisu:
Szarlotka tutti frutti
1.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka, pół szklanki cukru, mąkę, proszek do pieczenia i masło zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto. Dzielimy na trzy części, dwie duże i jedną mniejszą. Jedną dużą i mniejszą przekładamy do woreczków i umieszczamy w zamrażarce.
Dużą tortownicę (np. 24-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie wyklejamy spód pozostałym ciastem. Jabłka myjemy, obieramy i bezpośrednio na spód kroimy w cienkie plasterki/kawałki, tak aby powstała kolejna warstwa. Następnie wyjmujemy z zamrażarki małą kulkę ciasta i ścieramy ją na dużych oczkach tarki na ułożone jabłka. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając partiami szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładamy jako kolejną warstwę. Ostatnią część ciasta z zamrażarki ponownie ścieramy na dużych oczkach tarki bezpośrednio na wyłożone białka. Tortownicę umieszczamy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, w funkcji góra-dół. Pieczemy przez około godzinę. Pod koniec, jeżeli kruszonka zacznie się za mocno rumienić warto przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
Ciacho podajemy obsypane cukrem pudrem, z lodami waniliowymi lub sosem malinowym. Smacznego!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze