szarlotka z budyniową pianką

4.43 (164 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto wyszło takie pyszne, że na gorąco zjadłyśmy po dwa kawałki. Poszłam trochę na łatwiznę i z braku czasu użyłam jabłek ze słoika ale można przesmażyć świeże owoce z cynamonem i cukrem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto:

    2,5 szklanki mąki
    5 żółtek
    2 łyżki cukru pudru
    200 g masła
    50 g smalcu
    szczypta soli
    na nadzienie:
    słoik jabłek prażonych (użyłam Stovit)
    5 białek
    1 szklanka cukru
    2 opakowania budyniu waniliowego
    1/2 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

4.43 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Pianka

Szarlotka z budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść, owinąć folią i wstawić go lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części- mniejszą i większą. Większą wylepić dno blaszki wyścielonej papierem, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na 10 minut.
  • 2. W tym czasie przygotować piankę: białka ubić najpierw same a następnie powoli dodawać cukier. Kiedy piana będzie gotowa wsypać budynie i wlać olej, miksować do połączenia składników.
  • 3. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Górę można jeszcze posypać cynamonem.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować