szarlotka miękka (bez pracy)

4.5 (172 ocen)

  • 40 min

przepis odkopany ze starego zeszytu, ciasto jest mięciuchne, puszyste, tym razem upiekłam je na samych białkach, które pozostawały mi z różnych ciast, pychota i delikatność

  • 40 min

Składniki:

  • 5 jaj
    1 kopiasta łyżka cukru waniliowego lub cukru z cynamonem, dostępny na profilu lub na blogu w zakładce "domowy wyrób")
    3/4 szklanki cukru
    5 łyżeczek oleju
    3/4 szklanki mąki tortowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    4 duże kwaśne i mało soczyste jabłka
    cynamon do jabłek ( opcjonalne, ja w tej wersji nie daję)
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka miękka (bez pracy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukry, następnie stopniowo, nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym żółtku, olej, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

    Jabłka kroimy na plasterki, zasypujemy cynamonem (opcjonalnie), dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.

    Ciasto przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni, na złoto.

    Gorące jeszcze ciacho możemy polać lukrem ze szklanki cukru pudru i soku z małej cytryny, jednak ja uważam, że jest wystarczająco słodkie i bez tego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować