Karkowka zawijana z mięsem mielonym

4 (2 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Na kanapke jak i do zjedzenia "na bogato" ;)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1.5kg surowej karkówki
    300g mięsa mielonego
    Sól do zmiękczania mięs, pieprz, 3 kostki mięsne, 1 średnia cebula, przyprawa do mięs,majeranek, papryka ostra i słodka, czosnek.
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Rolada Wędliny

Karkowka zawijana z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wrzucic kostki miesne, pokrojona w piorka cebule, pokrojony w plastry czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Calosc zalać wrzącą wodą. Dokladnie wymieszac az do rozpuszczenia kostek.
  • 2. Mieso dokladnie umyc, oszuszyc recznikiem papierowym. Kroic tak, aby utworzyc dlugi pas mięsa. Wrzucic gotowy płat mięsa do duzej miski i zalać gorącą marynata tak, aby zasłonić cale mięso. Odstawiamy na minimum 24h w chlodne mieso (ja czekalam az ostygnie i wlozylam do lodówki).
  • 3. Mięso mielone doprawic solą, pieprzem oraz papryka slodka i ostrą. Dokladnie wyrobic mięso. Odstawic na okolo 1h aby mięso przeszlo smakiem przypraw.
  • 4. Zamarynowane mięso rozłożyć na blacie. Odrobinę rozbijamy aby pozbyć się twardszych włókien. Rozbity karczek smarujemy do połowy wyrobionym wczesniej mięsem mielonym i zawijamy roladę. Całość należy zwinąć jeszcze sznurkiem, aby rolada nam sie nie rozleciala.
  • 5. Mieso nacieramy z wierzchu marynata do mięs. Piekarnik nagrzewamy do 170-180°C i pieczemy okolo 1.5h

Porady

Zamiast soli do zmiękczania mięsa można użyć zwykłej soli kuchennej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować