Karkowka zawijana z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wrzucic kostki miesne, pokrojona w piorka cebule, pokrojony w plastry czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Calosc zalać wrzącą wodą. Dokladnie wymieszac az do rozpuszczenia kostek.
2.Mieso dokladnie umyc, oszuszyc recznikiem papierowym. Kroic tak, aby utworzyc dlugi pas mięsa. Wrzucic gotowy płat mięsa do duzej miski i zalać gorącą marynata tak, aby zasłonić cale mięso. Odstawiamy na minimum 24h w chlodne mieso (ja czekalam az ostygnie i wlozylam do lodówki).
3.Mięso mielone doprawic solą, pieprzem oraz papryka slodka i ostrą. Dokladnie wyrobic mięso. Odstawic na okolo 1h aby mięso przeszlo smakiem przypraw.
4.Zamarynowane mięso rozłożyć na blacie. Odrobinę rozbijamy aby pozbyć się twardszych włókien. Rozbity karczek smarujemy do połowy wyrobionym wczesniej mięsem mielonym i zawijamy roladę. Całość należy zwinąć jeszcze sznurkiem, aby rolada nam sie nie rozleciala.
5.Mieso nacieramy z wierzchu marynata do mięs. Piekarnik nagrzewamy do 170-180°C i pieczemy okolo 1.5h
Porady
Zamiast soli do zmiękczania mięsa można użyć zwykłej soli kuchennej.
Komentarze