Domowy schab

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na kanapki, zdrowo i bez konserwantów

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1.5 kg schabu wieprzowego
    Sól do zmiękczania mięsa
    Zioła prowansalskie
    Pieprz
    2 kostki rosołowe
    5-6 ziaren ziela angielskiego
    3-4 liście laurowe
    2 ząbki czosnku
    Papryka słodka
    Majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Wędliny

Domowy schab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego naczynia wsypać zioła prowansalskie, sól, pieprz i kostki rosołowe. Całość zalać wrzątkiem (około 1l) . Mieszać dopóki kostki się nie rozpuszczą. Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Czosnek obrać i pokroić w plasterki i dodać do wywaru.
  • 2. Mięso dokładnie umyć. Wyłożyć do szerokiej miski. Ponakłuwać maszynka do nakluwania mięsa i zalać bulionem tak, aby schab byl zanużony caly. Poczekać aż wystygnie bulion i wstawić do lodówki na co najmniej 24h.
  • 3. Po upływie tego czasu mięso wyjąć z marynaty i wyłożyć do foremki keksówki. Posypac majerankiem, papryka słodka i ziołami prowansalskimi. Całość piec około 1.5h w 180°C.

Porady

Mięso należy piec tyle czasu ile waży dany kawałek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majeranek Schab Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować