Pierniczki inaczej, czyli z imbirem i szafranem. Powstałe z inspiracji książką "Dom Kalifa", w piątkowym cyklu "Przy jedzeniu się (nie) czyta!". Szczegóły na końcu przepisu.
Szafranowe gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Nitki szafranu utrzyj w moździerzu na proszek (albo kup już sproszkowany – wtedy dodaj szafranu na koniuszek łyżeczki).
2.Masło i cukier wrzuć do miski, ubij mikserem na puszystą masę. Wbij do masy jajko, wymieszaj i dosyp szafran, imbir i mąkę z solą. Zagnieć ciasto na gładką kulę i rozwałkuj na podsypaną mąką stolnicy na grubość ok. 3-4 mm.
3.Gwiazdkowymi foremkami wycinaj ciasteczka i przekładaj je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciastka nie rosną podczas pieczenia, więc nie musisz zostawiać dużych odstępów między nimi. Piecz 12-15 minut, aż się ładnie zezłocą. Po upieczeniu ostudź na kratce.
Smacznego!
4.Ciasteczka zrobiłam pod wpływem inspiracji książką "Dom Kalifa". Jej recenzję i więcej przepisów na słodkości inspirowane literaturą znajdziesz na moim blogu kulinarno-literackim bookmeacookie.blogspot.com
Komentarze