Przed podaniem gwiazdeczki można oprószyć cukrem pudrem. Ciasteczka smakują super, dlatego warto pokusić się o ich wykonanie. Do ich wykończenia można użyć także innych kolorów galaretki- im kolorowiej, tym ciekawiej!
Składniki:
Składniki:
• 0,5 kg mąki,
• 250 gram masła,
• 180 gram cukru pudru,
• 2 żółtka,
• 1 jajko,
• szczypta soli,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• skórka starta z jednej pomarańczy
Czekoladowa masa:
• 2 białe czekolady (200 gram),
• 4 dag masła,
• 2 łyżki śmietanki 30%
Galaretka:
• ¾ galaretki pomarańczowej,
• 1 szklanka wody
Świąteczne ciasteczka gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wykonujemy w niej kopczyk, a następnie dodajemy pozostałe składniki.
2.Energicznie zagniatamy ciasto z przygotowanych składników.
3.Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy gwiazdki. W co drugim wyciętym ciastku wycinamy w środku mniejszą gwiazdkę.
4.Wycięte, surowe ciasteczka przekładamy na przygotowaną blaszkę. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy do lekkiego zrumienienia około 15 minut w 170°C.
Jak większość ciasteczek na maśle, tak i te są delikatne i łatwo je przypalić. Dość często należy kontrolować je w piekarniku, by nie wyjąc ich za późno:).
Upieczone pozostawimy do ostygnięcia. Następnie przekładamy je czekoladową masą.
5.MASA CZEKOLADOWA: Czekoladę łamiemy ma mniejsze kawałki. Wraz z masłem i śmietanką umieszczamy w garnuszku. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników.
Przestudzoną i lekko tężejącą czekoladą sklejamy po dwa ciasteczka- ciastko całe z ciastkiem z wyciętą gwiazdką. Sklejone gwiazdki odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
Między czasie przygotowujemy galaretkę.
6.Wodę zagotowujemy. W przegotowanej rozpuszczamy galaretkę. Gotową pozostawiamy do ostygnięcia. Lekko tężejącą zalewamy środki (dziurki) ciastek. Deser ponownie odstawiamy, by galaretka zastygła.
7.Przed podaniem gwiazdeczki można oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze