Staropolski bigos z wędzoną śliwką

  • wyświetlono: 2199 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Nieodłączny element każdych świąt. Aromatyczna i rozgrzewająca kapusta z dodatkiem mięsa.

FB_IMG_1493790710012
  • 180min

Składniki

- 3kg kiszonej kapusty
- 300g łopatki wieprzowej
- 200g wołowiny bez kości
- 1 dobra kiełbasa swojska
- 1 kiełbasa tradycyjna typu podlaska/podwawelska
- 7 wędzonych śliwek
- duża garść suszonych grzybów
- 6 listków laurowych
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek jałowca
- łyżeczka majeranku
- 2 łyżki przyprawy uniwersalnej typu "kucharek"
- sól i mielony pieprz
- kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania przepisu:

Staropolski bigos z wędzoną śliwką

  • 1. Jeśli kapusta kiszona jest bardzo kwaśna podzielić ją na pół i jedna połowę dobrze wypłukać pod bieżącą wodą i dobrze wycisnąć. Całość kapusty pokroić i zalać wodą w dużym garnku. Tak by kapusta była cała zakryta. Gotować na średnim ogniu, a gdy woda zacznie bulgotać dodać przyprawę uniwersalną, liście laurowe, ziele angielskie, i majeranek. Dobrze wymieszać, przykryć pokrywką i gotować przez około 50 minut.
  • 2. W międzyczasie grzyby i śliwki namoczyć w gorącej wodzie w osobnych miseczkach, a gdy zmiękną pokroić. Wody z pod grzybów i śliwek nie wlewamy.
    Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę, a następnie porcjami podsmażyć na smalcu i odłożyć na talerz. Kiełbasę również pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa. Gdy kiełbasa się zarumieni dodać do niej łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę podsmażyć. Również odłożyć na talerz.
  • 3. Po 50 minutach ostrożnie odcedzić kapustę zostawiając trochę wody. kapustę znów postawić na gaz i dodać do niej grzyby, śliwki, jałowiec, pieprz ziarnista, mięso, kiełbasę, resztę koncentratu pomidorowego i podlać częścią wody z grzybów i śliwek. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 2 godziny tak by nadmiar wody odparował. Co jakiś czas kapustę należy przemieszać by nie przywarła do garnka. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porady

Przy doprawianiu bigosu solą należy uważać by go nie przesolić gdyż bigos słonieje po jakimś czasie i za każdym razem gdy go odgrzewamy. Również staje się jeszcze bardzoej smaczniejszy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylakapustagrzybybigoskuchnia_polskadanie_świąteczneświęta_bożego_Narodzenia

Komentarze

Podobne przepisy

Bigos staropolski

Dodane przez: Konto nieaktywne

Bigos staropolski według Bożenki

To doskonała gorąca potrawa na...

Winny bigos z suszonymi śliwkami

Dodane przez: mysza75

Winny bigos z suszonymi śliwkami

Ma cudowny aromat i przypomina...

image-27oqkfe

Dodane przez: Kasia_S

Schab z wędzoną śliwką

pyszna, tradycyjna pieczeń

świateczny bigos z grzybami i sliwkami

Dodane przez: Bożena Z.

Bigos po staropolsku z suszonymi grzybami,...

Bigos a'la po staropolsku jest...

Zrazy zawijane ze śliwką

Dodane przez: tonajezyku

Zrazy zawijane z wędzoną śliwką

Zraz zawijany mniej tradycyjny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE