Siekańce drobiowe z pieczarkami

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszny dodatek do obiadu.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g filet z kurczaka
    łyżeczka oleju rzepakowego
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku

    300 g pieczarek
    cebula
    ząbek czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki masła
    pieprz czarny świeżo mielony

    2 łyżki bułki tartej
    80 g sera żółtego gouda
    jajko

    olej rzepakowy do smażenia

    sałata lodowa
    marchewka
    2 łyżki oliwy z oliwek
    łyżka octu jabłkowego
    1/2 łyżki miodu
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Dodatki

Siekańce drobiowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone, umyte osuszone mięso pokroić w drobną kostkę. Dodać łyżeczkę oleju rzepakowego oraz natkę pietruszki, zioła prowansalskie, pieprz czarny mielony i sól do smaku. Wymieszać i pozostawić w lodówce na na pół godziny.
    Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i zeszklić drobno pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony czosnek. Dodać pokrojone drobno w kostkę pieczarki, masło i smażyć na wolnym ogniu. Dodać pieprz i sól do smaku. Smażyć do odparowania sosu. Wystudzić.
    Pomieszać razem mięso, pieczarki, bułkę tartą, jajko i starty żółty ser. Formować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i grzać jeszcze ok 10 min.
    Podawać ciepłe najlepiej z sałatą.
    Sałatę lodową porwać na kawałki. Umyć, odwirować. Dodać startą na tarce dużą marchew. Dodać oliwę, ocet, miód, pieprz, sól do smaku i wymieszać.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Marchewka Pieczarki Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować