Siekańce drobiowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone, umyte osuszone mięso pokroić w drobną kostkę. Dodać łyżeczkę oleju rzepakowego oraz natkę pietruszki, zioła prowansalskie, pieprz czarny mielony i sól do smaku. Wymieszać i pozostawić w lodówce na na pół godziny.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i zeszklić drobno pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony czosnek. Dodać pokrojone drobno w kostkę pieczarki, masło i smażyć na wolnym ogniu. Dodać pieprz i sól do smaku. Smażyć do odparowania sosu. Wystudzić.
Pomieszać razem mięso, pieczarki, bułkę tartą, jajko i starty żółty ser. Formować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i grzać jeszcze ok 10 min.
Podawać ciepłe najlepiej z sałatą.
Sałatę lodową porwać na kawałki. Umyć, odwirować. Dodać startą na tarce dużą marchew. Dodać oliwę, ocet, miód, pieprz, sól do smaku i wymieszać.
Smacznego.
Komentarze