Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym

5 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tradycyjne kotlety z piersi z kurczaka w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, niewymagające specjalnego nakładu pracy, a urozmaici obiad. Kurczak przygotowany w ten sposób jest chrupiący na zewnątrz, a soczysty w środku.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    Przyprawa do kurczaka
    1 jajko
    1 szklanka mąki
    0,5 szklanki mleka
    Sól, pieprz
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    Mąka
    Olej
Wystaw ocenę:

5 (11 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Dania z kurczaka

Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko zmiksować z mlekiem, dodać sól i pieprz oraz słodką paprykę, a następnie mąkę. Ciasto musi być gęstsze niż na naleśniki, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, każdą podzielić na dwa kotlety, lekko rozbić. Następnie oprószyć przyprawą do kurczaka. Odstawić na 30 minut.
    Po tym czasie rozbite kawałki piersi kurczaka zanurzać w cieście naleśnikowym, obtaczać w mące i przekładać na rozgrzany tłuszcz na patelnię. Smażyć mięso na niewielkim ogniu z dwóch stron na złoty kolor przez kilka minut. Usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180st. Najlepiej podać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Mąka Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować