Ryba po grecku

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sposób przygotowania tej ryby podobno nie wywodzi się z Grecji, ale jest raczej polskim pomysłem. Jedno jest pewne - jest pyszna i zdrowa! :)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filety rybne: 2 sztuki
    - duża marchewka: 1 sztuka
    - średnia biała pietruszka: 1 sztuka
    - kawałek selera: 1 sztuka
    - średnia cebula: 1 sztuka
    - mały koncentrat pomidorowy: 1 opakowanie
    - listek laurowy: 2 sztuki
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
    - sok z cytryny: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Zalewamy wodą (tak aby ledwo przykryć warzywa), dorzucamy przełamane listki laurowe, ziele i gotujemy do miękkości
  • 2. Cebulę kroimy we wiórki i podsmażamy na łyżce oleju
  • 3. Łyżką cedzakową przekładamy warzywa do cebuli i podsmażamy kilka minut.
  • 4. Dolewamy pół szklanki wody z gotowania warzyw, koncentrat pomidorowy, chwilę gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem (dość dużo)
  • ryba 5. Rybę obficie skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, gotujemy na parze (ewentualnie smażymy). Przykrywamy ją sosem
  • ryba 6. Podajemy z ryżem i dowolnymi warzywami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować