Ryba po grecku

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to myślę tak znana i przez większość osób lubiana potrawa że nie trzeba dużo zachęcać do jej zjedzenia. W moim domu jest tradycyjną potrawą na wigilię a także na Wielki Piątek i Wielką Sobotę jako potrawa postna.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 1 kg filetów np. z morszczuka
    • 0,5 kg marchwi
    • 0,3 kg pietruszki
    • 1 seler
    • 6 dużych cebul
    • Olej
    • Sól, pieprz , papryka ostra
    • Ketchup pikantny
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarzyny ugotować w skórce na miękko. Wystudzone obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
    Rybę osolić i usmażyć
  • 2. Cebule pokroić w talarki i udusić na oleju. Zeszklić. Dodać resztę jarzyn. Udusić. Przyprawić solą i pieprzem oraz ketchupem. Dusić na małym ogniu około 20 minut
    Układać w salaterce warstwami, rybę rozdrobnioną na mniejsze kawałki i sos na przemian.

Porady

Zamiast ketchupu można dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy można dodawać wg uznania, w zależności czy farsz ma być bardziej na słodko czy na ostro. Aby skrócić czas wykonania Rybę można smażyć w czasie jak gotują się warzywa. Często tak robię że warzywa gotuję i studzę jednego dnia a rybę smażę na drugi dzień i przygotowuje sos z gotowych zimnych już jarzyn

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować