Razowa szarlotka z owsianą kruszonką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Przepyszna szarlotka w najzdrowszej z możliwych wersji. Podana tradycyjnie, na ciepło z lodami absolutnie urzeka.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki razowej
    70 g masło
    80 g orzechów włoskich
    50 g cukru brązowego
    1 jajko
    100 g płynnego miodu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Jabłka:
    1,5 kg jabłek (w tym1 kg antonówek)
    1 szkl Physalis
    100 g rodzynek suszonych
    30 g cukru brązowego
    50 g miodu pszczelego
    15 g cukru brązowego
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka imbiru

    Kruszonka:
    1/2 szkl mąki razowej
    1/2 szkł płatków owsianych
    1/2 szkl cukru brązowego
    1/2 szkl zimnego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Razowa szarlotka z owsianą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.
    Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i cynamonem, włożyć masło, posiekać, dodać jajko i miód.
    Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki.
  • 2. Jabłka obrać, połówki wydrążyć i zetrzeć na tarce.
    Owoce wymieszać z rodzynkami, miodem, cukrem i 2 łyżkami soku z cytryny oraz przyprawami.
  • 3. Ciastem wykleić wyłożoną papierem formę do pieczenia o średnicy 26 cm. Ciasto podziurkować w kilku miejscach widelcem, posypać pokruszonymi orzechami i wstawić na 12minut do rozgrzanego do 190stopni piekarnika.
  • 4. Zrobić kruszonkę-rozcierając składniki w palcach.
    Na podpieczony placek wyłożyć jabłka i włożyć ponownie do piekarnika na 30minut-w trakcie można przykryć folią aluminiową,żeby brzegi ciasta za bardzo się nie przypiekły.
  • 5. Po tym czasie na jabłka wysypać kruszonkę i zapiekać jeszcze ok.12 minut.
    Podawać na ciepło np. z lodami malaga (doskonale łagodzą kwaskowatość jabłek i idealnie komponują się z miodowo-orzechową nutą).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować