Przepyszna szarlotka w najzdrowszej z możliwych wersji. Podana tradycyjnie, na ciepło z lodami absolutnie urzeka.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki razowej
70 g masło
80 g orzechów włoskich
50 g cukru brązowego
1 jajko
100 g płynnego miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka:
1,5 kg jabłek (w tym1 kg antonówek)
1 szkl Physalis
100 g rodzynek suszonych
30 g cukru brązowego
50 g miodu pszczelego
15 g cukru brązowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
Razowa szarlotka z owsianą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.
Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i cynamonem, włożyć masło, posiekać, dodać jajko i miód.
Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki.
2.Jabłka obrać, połówki wydrążyć i zetrzeć na tarce.
Owoce wymieszać z rodzynkami, miodem, cukrem i 2 łyżkami soku z cytryny oraz przyprawami.
3.Ciastem wykleić wyłożoną papierem formę do pieczenia o średnicy 26 cm. Ciasto podziurkować w kilku miejscach widelcem, posypać pokruszonymi orzechami i wstawić na 12minut do rozgrzanego do 190stopni piekarnika.
4.Zrobić kruszonkę-rozcierając składniki w palcach.
Na podpieczony placek wyłożyć jabłka i włożyć ponownie do piekarnika na 30minut-w trakcie można przykryć folią aluminiową,żeby brzegi ciasta za bardzo się nie przypiekły.
5.Po tym czasie na jabłka wysypać kruszonkę i zapiekać jeszcze ok.12 minut.
Podawać na ciepło np. z lodami malaga (doskonale łagodzą kwaskowatość jabłek i idealnie komponują się z miodowo-orzechową nutą).
Komentarze