Szarlotka z kruszonką najłatwiejsza

4.47 (196 ocen)

  • 60 min

Dziś zrobiłam tę szarlotkę, pierwszy raz piekłam to ciasto w życiu i dlatego serdecznie polecam każdemu ten przepis, gdyż sprawdzi sie nawet początkującemu kucharzowi, jest pyszna, tania, prosta, szybka...

  • 60 min

Składniki:


  • ciasto:
    mąka pszenna 3,5szklanki
    kostka do pieczenia np Kasia 300gramów
    cukienka 1szklanka
    żółtka 5sztuk
    proszek do pieczenia 2łyżeczki

    mus jabłkowy:
    jabłka(najlepsze antonówki) ok.1,5kg
    cukier 1szklanka
    kasza manna 4łyżki
    cynamon 1łyżka
Wystaw ocenę:

4.47 (196 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z kruszonką najłatwiejsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jabłka obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na kawałki i włóż do garnka.
    2. Podlej 1/2 szklanki wody, przykryj i duś, aż jabłka zaczną się rozpadać.
    3. Dodaj cukier i mieszaj do momentu, gdy woda odparuje.
    4. Przestudzony mus jabłkowy wymieszaj z kasza manna surową i cynamonem.
    5. Do miski miksera wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodaj żółtka i posiekaną Kasię lub inna margaryne.
    6. Wszystko mieszaj mieszadłami miksera aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.
    7. 3/4 ciasta przesyp do prostokątnej formy o wymiarach ok. 30x35cm i delikatnie ugnieć palcami.
    8. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 1 180st okolo 15minut. Na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową i posyp równomiernie resztą ciasta.
    9. Wstaw ponownie do nagrzanego pieca i piecz około 40-50minut w 180st.
    10. Po ostudzeniu mozna posypać cukrem pudrem lub udekorowac lodami.
    11. Smacznego :)

Porady

Im jabłka kwaśniejsze tym ciasto lepsze, ewentualnie do bardzo słodkich jabłek mozna dosypać małą szczyptę kwasku cytrynowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować