Razowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, cynamon, cukier, jaja i wiórki masła, zagniatamy energicznie ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części – 2/3 i 1/3.
1/3 zawiniętą w folię ciasta wkładamy uformowaną w wałek do zamrażarki.
Resztę ciasta wałkujemy i wykładamy nim blaszkę, formując 2 centymetrowy brzeg.
Widelcem nakłuwamy ciasto i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Przygotowujemy jabłka – myjemy, obieramy, dzielimy na części i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jabłka przekładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i cynamon, smażymy około 20 minut na wolnym ogniu.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka, wyciągamy ciasto z zamrażarki, ścieramy na tarce o dużych oczkach i przykrywamy wierzch jabłek.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.
Szarlotkę podajemy na gorąco z lodami waniliowymi lub na zimno.
Komentarze