Razowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszna szarlotka z dużą ilością jabłek i cynamonu.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka razowa: 300 gramów
    - mąka ziemniaczana: 200 gramów
    - cukier: 150 gramów
    - schłodzone masło: 270 gramów
    - żółtko jajka: 1 sztuka
    - jajo: 1 sztuka
    - cynamon: 1 łyżeczka
    NADZIENIE:
    - jabłka: 2 kilogramy
    - cukier: 150 gramów
    - cynamon: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Razowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, cynamon, cukier, jaja i wiórki masła, zagniatamy energicznie ciasto.

    Ciasto dzielimy na dwie części – 2/3 i 1/3.
    1/3 zawiniętą w folię ciasta wkładamy uformowaną w wałek do zamrażarki.
    Resztę ciasta wałkujemy i wykładamy nim blaszkę, formując 2 centymetrowy brzeg.
    Widelcem nakłuwamy ciasto i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

    Przygotowujemy jabłka – myjemy, obieramy, dzielimy na części i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Jabłka przekładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i cynamon, smażymy około 20 minut na wolnym ogniu.

    Na podpieczony spód wykładamy jabłka, wyciągamy ciasto z zamrażarki, ścieramy na tarce o dużych oczkach i przykrywamy wierzch jabłek.

    Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.

    Szarlotkę podajemy na gorąco z lodami waniliowymi lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Mąka razowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować