Szarlotka z kruszonką na kruchym cieście delikatna, i aromatyczna. Ciasto z nutą kardamonu, cynamonu i imbiru.
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto kruche ( forma 25 x 35 cm)
mąka 400 g
żółtka z 5-6 jaj zależy od wielkości
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna dobrej jakości 130 g
masło 60 g
cukier 70 g
bułka tarta do posypania
ponadto; cukier puder do oprószenia
jabłka
jabłka duże 4-5 ( można dodać gruszki, brzoskwinie lub morele)
cukier 5 łyżeczek
imbir 1/2 łyżeczki
cynamon 1 łyżeczka
kardamon 1/2 łyżeczki
Szarlotka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki dokładnie posiekać, zagnieść w kulę ciasta. Ciasto podzielić na dwie części, z czego jedną w proporcji 1/3 schłodzić w zamrażarce. Natomiast z większej części ciasta ulepić spód, i nakłuć widelcem, posypać lekko bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku z owoców. Na spód wyłożyć wcześniej przygotowane jabłka, na nie zetrzeć pozostałe ciasto na grubych oczkach tarki i posypać kruszonką. Piec 40 minut w temperaturze 200 °, ostatnie 10 minut w temperaturze 180°. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć miąższ, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać cukier, kardamon, cynamon, imbir, wymieszać. Farsz jabłkowy podsmażyć, i odparować nadmiar soku. W zależności od gatunku jabłek należy, odparować zbędny sok. Ja smażyłam jabłka około 30 minut były wyjątkowo soczyste, oczywiście cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.Ostudzić, w razie potrzeby doprawić do smaku cukrem.
kruszonka
200 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 100 g masła – palcami rozcieram składniki. Proporcje podane na większą ilość, kruszonkę można mrozić.
Komentarze