Szarlotka z kruszonką

  • wyświetlono: 12642 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Dla mnie najlepsza szarlotka! Po raz pierwszy jadłam ją będąc w liceum... czyli dawno! Moja siostra dostała przepis od swojej koleżanki, więc u nas w rodzinie jest to szarlotka Zoji. Zarówno wtedy, jak i teraz smakuje wyśmienicie ij est najczęściej pieczonym ciastem.

Goszka
  • 70min

Składniki

Ciasto kruche
• 3 szklanki (250ml) mąki pszennej
• 250 g masła
• 5 żółtek
• 2 cukry waniliowe
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka
• 1 kg jabłek
• sok z 1/2 cytryny
Jeśli jabłka są kwaśne to dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Beza
• 5 białek
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka z kruszonką

  • 1. Ciasto kruche
    • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia.
    • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki.
    • Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę.
    • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem.
    • Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na talerzyk, przykryć papierkiem po maśle i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
    Ciasto bardzo trudno się zagniata i należy je tylko lekko połączyć, ale dzięki temu jest pyszne po upieczeniu.
  • 2. Jabłka
    • Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    • Polać sokiem z cytryny i przemieszać.
    • Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
    • 2/3 ciasta kruchego wyjąć z lodówki, resztę zawinąć w papier i włożyć do zamrażarki, aby lepiej się ścierało na tarce.
    • Ciasto pokroić na cienkie plastry i ułożyć je na dnie blaszki ( u mnie 24x34 cm), wyłożonej wyłożonej papierem do pieczenia. Plastry uciskać palcami, aby połączyły się ze sobą. Ciasto nakłuć widelcem.
    • Wstawić do piekarnika na 10 minut.
  • 3. Piana
    • W tym czasie ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
    • Jabłka mocno odcisnąć od soku i wyłożyć je na podpieczony spód.
    • Pianę z białek położyć na jabłkach, wyrównać powierzchnię.
    • Resztę ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć bezpośrednio na pianę z białek.
    • Zmniejszyć temperaturę do 170 st.C i wstawić ciasto do piekarnika na 30 minut.
    • Po upieczeniu i przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

Porady

Szarlotka ta wychodzi również z jabłkami ze słoika.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciejabłkakruszonkaszarlotka

Komentarze

Podobne przepisy

szarlotka z bezą i kruszonką

Dodane przez: agnieszka1990

SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ

Szarlotka idealna

szarlotna ze smazonymi jabłkami i kruszonką

Dodane przez: Bożena Z.

Pyszna jesienno-zimowa szarlotka z kruszonką

Szarlotka to ciasto, które chyba...

image-13o25yg

Dodane przez: programistapogodzinach

Szarlotka mojej babci z kruszonką

Jak od początku świata wiadomo,...

Szarlotka z budyniem i kokosową kruszonką

Dodane przez: Iwona75

Szarlotka z budyniem i kokosową kruszonką

Delikatne ciasto z jabłkami i lekkim...

A to już ostatni kawałek:-)

Dodane przez: agatka12347

Budyniowa szarlotka z kruszonką

szybkie i smaczne ciasto na jesień

Szarlotka z kremem i kokosową kruszonką

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Szarlotka z kremem i kokosową kruszonką

Przepyszna szarlotka na mięciutki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE