Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną

5 (189 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najlepiej smakują ze skwarkami z wędzonej słoninki i maślanką.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju rzepakowego Kujawskiego
    szklanka mleka
    1/2 szklanki gorącej wody

    woreczek kaszy gryczanej
    400 g białego sera ( klinek )
    2 łyżki śmietany 18 %
    cebula ( przesmażona na oleju rzepakowym )
    pieprz młotkowany z kolendrą
    szczypta pieprzu cayenne
    sól

    słonina wędzona na skwarki
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczana ugotować i wymieszać z białym serem . Dodać śmietanę, przesmażoną na oleju cebulę, przyprawy i sól do smaku.
  • 2. Mąkę pszenna i ziemniaczaną wymieszać i dodać mleko . Dodać gorącą wodę i olej ( Kujawski ) , i wyrobić ciasto. Pozostawić pod ściereczką na ok 15 min. Podzielić ciasto na porcje i wałkować placki. Wykrawać krążki . Nakładać farsz i zalepiać pierogi.
    Gotować partiami w osolonej wodzie. Pierogi maja wypłynąć. Ugotowane pierogi wkładać na chwilę do naczynia z zimną wodą , a następnie na półmisek .
    Podawać ze skwarkami z wędzonej słoninki.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować