Żytnie pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

0 (0 ocen)

Pierogi z kaszy i sera robiłam pierwszy raz, wyszły bardzo smaczne, muszę je częściej przyrządzać. Ostatnio coraz częściej przyrządzam pierogi z mąki żytniej, bardzo mi smakują.

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kilograma żytniej mąki jasnej
    1 szklanka letniej wody
    1 jajko
    3 łyżki oleju rzepakowego
    Szczypta soli
    Mąka do podsypania
    Farsz:
    2 torebki kaszy gryczanej
    400 gram sera białego
    2 cebule
    Sól, pieprz
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Żytnie pierogi z kaszą gryczaną i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do miski przekładamy kaszę, dodajemy ser oraz podsmażoną cebulę, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę żytnią, dodajemy sól, wlewamy wodę wymieszana z olejem i jajkiem, wszystko łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy cienko, metalową obręczą lub szklanką wycinamy kółka.
  • 3. Na każde kółko nakładamy farsz, pierogi składamy na pół, zlepiamy brzegi tworząc falbankę. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Mąka żytnia Olej Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować