Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

  • wyświetlono: 25857 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Fajne wykorzystanie kaszy, bardzo proste i zdrowe. Te pierogi najbardziej nam smakowały ze smażoną cebulką, ale można też podać do nich skwarki i kwaśną śmietanę.

Iwona75
  • 90min

Składniki

Na ciasto:
500 g mąki orkiszowej razowej (Dinkelvollkornmehl)
1 jajko
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 szkl. gorącej wody

Na nadzienie:
1 szkl. kaszy gryczanej palonej
250 g twarogu półtłustego
500 ml mleka
do smaku sól i cukier

6 cebul
1/2 szkl. oleju rzepakowego (do smażenia)

Z podanych proporcji otrzymamy ok. 30 pierogów.

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

  • 1. Zagotować mleko, wsypać do niego kaszę, sól, trochę cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż kasza będzie miękka, a mleko w nią całkowicie wsiąknie. Kaszę można ugotować wcześniej, zawinąć w gazetę i koc i zostawić na noc, by pozostała lekko ciepła. Ser rozkruszyć i wymieszać z kaszą, dodać sól i pieprz. Masa powinna być klejąca, doprawić do smaku. Cebulę posiekać w kostkę, usmażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor. Do masy dodać 5 łyżek usmażonej cebuli. Resztę zostawić do polania pierogów.
  • 2. Usypać kopiec z mąki, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać sól, olej i 1 szklankę gorącej wody. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeżeli jest twarde dodać więcej wody. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, by dojrzało w temperaturze pokojowej. Odcinać ciasto po kawałku i rozwałkowywać niezbyt cienki placek. Podsypywać mąką blat lub stolnicę, na której wałkujemy ciasto, by się nie lepiło. Wycinać krążki, najlepiej odwróconym kubkiem i lepić pierogi z nadzieniem z kaszy i sera.
  • 3. Pierogi wrzucić do dużego garnka z osoloną wrzącą wodą. Kiedy woda wróci do wrzenia zamieszać delikatnie i gotować, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Gotować jeszcze chwilę i odcedzić pierogi. Rozłożyć je by obeschły. Są dobre na ciepło i na zimno, podawane ze smażoną cebulką lub gorącymi skwarkami i kwaśną śmietaną.

Porady

Dinkelvollkornmehl to mąka z niełuskanych, całych ziaren orkiszu. Szklanka ma pojemność 250 ml.

Podejrzane od Agnieszki i Marcina Kręglicckich, program "Para w kuchni", autorzy wykorzystują w przepisie zwykłą mąkę pszenną, ja wolę orkiszową, ze względu na jej właściwości zdrowotne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniapierogizdrowie_na_talerzutwarógkasza gryczanaser białymąka orkiszowamąka razowa

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z kaszą gryczaną i kozim serem

Dodane przez: Stare Gary

Pierogi z kaszą gryczaną i kozim serem

Pyszne pierogi z gryczaną kaszą...

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Dodane przez: anemon

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Mazurskie dzyndzałki z hreczką,...

Pierogi z kaszą gryczaną i serem na słodko

Dodane przez: smerfetka79

Pierogi z kaszą gryczaną i serem na słodko

Ten przepis to sztandarowy przepis...

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą

Dodane przez: MagdalenaS

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą

Tzw wiejskie pierogi. Szybkie i...

Pierogi z białym serem kaszą gryczaną i młodymi warzywami

Dodane przez: bienpyt

Pierogi z białym serem kaszą gryczaną i młodymi...

Sycące pierogi z farszem warzywnym...

Pierogi z kaszą jaglaną,serem i cebulą.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pierogi z kaszą jaglaną, serem białym i cebulką

Najlepsze pierogi jakie do tej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE