Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

5 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Fajne wykorzystanie kaszy, bardzo proste i zdrowe. Te pierogi najbardziej nam smakowały ze smażoną cebulką, ale można też podać do nich skwarki i kwaśną śmietanę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    500 g mąki orkiszowej razowej (Dinkelvollkornmehl)
    1 jajko
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżeczka soli
    1 szkl. gorącej wody

    Na nadzienie:
    1 szkl. kaszy gryczanej palonej
    250 g twarogu półtłustego
    500 ml mleka
    do smaku sól i cukier

    6 cebul
    1/2 szkl. oleju rzepakowego (do smażenia)

    Z podanych proporcji otrzymamy ok. 30 pierogów.
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować mleko, wsypać do niego kaszę, sól, trochę cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż kasza będzie miękka, a mleko w nią całkowicie wsiąknie. Kaszę można ugotować wcześniej, zawinąć w gazetę i koc i zostawić na noc, by pozostała lekko ciepła. Ser rozkruszyć i wymieszać z kaszą, dodać sól i pieprz. Masa powinna być klejąca, doprawić do smaku. Cebulę posiekać w kostkę, usmażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor. Do masy dodać 5 łyżek usmażonej cebuli. Resztę zostawić do polania pierogów.
  • 2. Usypać kopiec z mąki, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać sól, olej i 1 szklankę gorącej wody. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeżeli jest twarde dodać więcej wody. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, by dojrzało w temperaturze pokojowej. Odcinać ciasto po kawałku i rozwałkowywać niezbyt cienki placek. Podsypywać mąką blat lub stolnicę, na której wałkujemy ciasto, by się nie lepiło. Wycinać krążki, najlepiej odwróconym kubkiem i lepić pierogi z nadzieniem z kaszy i sera.
  • 3. Pierogi wrzucić do dużego garnka z osoloną wrzącą wodą. Kiedy woda wróci do wrzenia zamieszać delikatnie i gotować, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Gotować jeszcze chwilę i odcedzić pierogi. Rozłożyć je by obeschły. Są dobre na ciepło i na zimno, podawane ze smażoną cebulką lub gorącymi skwarkami i kwaśną śmietaną.

Porady

Dinkelvollkornmehl to mąka z niełuskanych, całych ziaren orkiszu. Szklanka ma pojemność 250 ml. Podejrzane od Agnieszki i Marcina Kręglicckich, program "Para w kuchni", autorzy wykorzystują w przepisie zwykłą mąkę pszenną, ja wolę orkiszową, ze względu na jej właściwości zdrowotne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować