Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną

4.5 (179 ocen)

Zdrowe pierogi z kaszą gryczaną i białym serem które polubiła moja 20mies. córka z czego jestem bardzo zadowolona. Pomagała mi przy ich zrobieniu i sam farsz jadła łyżeczką. Ciasto jest delikatne i nie skleja się dzięki zaparzeniu mąki i dodaniu całego jajka.

Składniki:

  • Na ok 50 średniej wielkości pierogów)
    Ciasto:
    300g. mąki pszennej
    1 szklanka wrzątku
    1 jajko
    szczypta soli
    Farsz:
    250g. półtłustego białego sera
    200g. kaszy gryczanej
    4 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka soli i pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą , wlewamy wrzątek.
    Nożem zagniatamy ciasto krojąc je aż powstaną kluski ( tak zaparzamy mąkę)
    Do ciasta dodajemy jajko , ugniatamy dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite.
    Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.
  • farsz:kasza gryczana z białym serem 2. Farsz:Ser rozdrabniamy widelcem z dodatkiem śmietany i przypraw.
    Kaszę gryczaną gotujemy wg. przepisu na opakowaniu , odcedzamy , dodajemy do sera , mieszamy razem.

  • zlepianie pierogów 3. Odrywamy po kawałku ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną.
    Wykrawamy szklanką kółka na które nakładamy ok. 1 łyżkę farszu.
    Zlepiamy pieroga tworząc na brzegach falbanki.
  • 4. Gotujemy w osolonym wrzątku 1 min. po wypłynięciu na wierzch.
    Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.
    Podajemy same , polane stopionym masłem , okraszone cebulą lub odsmażone na tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować