Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Pierogi z kaszą i serem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Jak ja ich nie lubiłam! :)
Teraz kocham :) Tak smak może zmienić się z biegiem lat. Podaję je ze śmietaną bądź stopioną słoninką z podrumienioną cebulą.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Na ciasto:

    * 500 g mąki
    * 1/4 kostki masła
    * szczypta soli
    * woda ok. 60-70 st.C

    Na farsz:

    * 20 dkg kaszy gryczanej
    *40 dkg białego sera
    * 1 cebula
    * kawałek słoninki ok. 15 dkg
    * sól, pieprz

    Dodatkowo na omastę:
    * śmietana
    * stopiona słoninka z cebulką
    * 1 łyżka oleju do gotowania
    * 1/2 łyżeczki soli do gotowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę uparowałam. Można również użyć kaszy w woreczkach i ugotować.

    Ser zmieliłam na maszynce razem ze stopioną słoninką i podrumienioną cebulą.

    Połączyłam z kaszą i przyprawiłam do smaku.

    Zrobiłam ciasto.

    Do przesianej mąki dodałam rozpuszczone masło, szczyptę soli i pół szklanki wody. Dolewałam wodę w trakcie wyrabiania ciasta jeśli była taka potrzeba. Ciasto miało mieć plastyczną konsystencję. W miarę potrzeby podsypywałam mąką żeby nie kleiło się do stolnicy.

    Rozwałkowałam na grubość ok. 1 mm i wykrawałam kółka 12 cm średnicy.

    Na każde kółko wykładałam kopiastą łyżeczkę farszu i zaklejałam pieroga. Można z farszu uformować kulki i wtedy łatwiej się będzie zaklejało pierogi.

    Gotowałam pierogi w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju i 1/2 łyżeczki soli do ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować