pierogi ruskie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne pierogi dla wegetarian i nie tylko:) Źródło (ciasto): http://gotujebo.blogspot.com/2011/12/idealne-ciasto-na-pierogi.html

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto (około 50 pierogów):
    pół kilograma mąki pszennej (może wyjść mniej lub więcej),
    szklanka gorącej wody,
    łyżeczka soli

    na farsz:
    około 400-450 g ziemniaków,
    ok. 250 g twarogu (można też dać po równo ziemniaków i sera - do smaku),
    pieprz, sól
    pokrojona w kosteczkę i przesmażona cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: ziemniaki ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę, zmielić lub dokładnie ugnieść. Dodać rozkruszony twaróg i cebulkę, dokładnie wymieszać na gładką masę, doprawić. Ciasto: Połowę mąki wsypać do miski, dodać sól. Wlać do niej gorącą wodę (ja poczekałam około 10-15 minut od jej zagotowania), wymieszać łyżką (zrobi się klucha, ale tak ma być) i stopniowo dodawać resztę mąki - wyrabiać dłonią, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite (ja zużyłam mniej mąki niż w przepisie). Rozwałkować bardzo cienko (można podsypywać blat mąką), wykrawać kółeczka, napełniać farszem i zlepiać pierogi. Wrzucać partiami do posolonego wrzątku z kilkoma kroplami oleju, gotować do wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z kwaśną śmietaną, przesmażoną cebulką lub innymi ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować