Ciasto jest delikatne, a nadzienie nie jest ani za kwaśne, ani za mdłe.To są dla mnie najsmaczniejsze ruskie pierog :)
Składniki:
Składniki na około 60 sztuk:
3 szkl mąki pszennej (użyłam Lubelli do pierogów )
1 szkl gorącej wody z mlekiem (mleka tak 3-4 łyżki )
szczypta soli
2 łyżki oleju
250 twarogu półtłustego ( najlepiej lekko kwaskowatego )
500-600 gr ziemniaków
1 spora cebula zeszklona na oleju
sól i pieprz do smaku
Pierogi ruskie - krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy, ugniatamy tłuczkiem bądź przeciskamy przez praskę i odstawiamy do przestygnięcia.
2.Cebulkę szklimy na oleju.
3.Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto.
4.Dzielimy je na 3 i chowamy delikatnie pod folie aby nie wyschło.
Do przestudzonych ziemniaków dodajemy twaróg oraz sól i pieprz i mieszamy całość.
5.Jedna część ciasta wałkujemy dość cienko i wycinamy kółka szklanką. Jeśli kółka nie są jeszcze cienkie możemy je delikatnie rozwałkować wałkiem. Następnie nakładamy po łyżeczce farszu i smarujemy jedna stronę ciasta woda aby się dobrze skleiło.
6.Postępujemy tak aż do wykończenia farszu i ciasta.
7.Wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez około 5 minut.
Podajemy z cebulką.
Komentarze