Pierogi Ruskie - Krok Po Kroku

4.5 (145 ocen)

Ciasto jest delikatne, a nadzienie nie jest ani za kwaśne, ani za mdłe.To są dla mnie najsmaczniejsze ruskie pierog :)

Składniki:

  • Składniki na około 60 sztuk:
    3 szkl mąki pszennej (użyłam Lubelli do pierogów )
    1 szkl gorącej wody z mlekiem (mleka tak 3-4 łyżki )
    szczypta soli
    2 łyżki oleju

    250 twarogu półtłustego ( najlepiej lekko kwaskowatego )
    500-600 gr ziemniaków
    1 spora cebula zeszklona na oleju
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Pierogi ruskie - krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1gmxx54 1. Ziemniaki gotujemy, ugniatamy tłuczkiem bądź przeciskamy przez praskę i odstawiamy do przestygnięcia.
  • image-150c0hn 2. Cebulkę szklimy na oleju.
  • image-1p0ci4a 3. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto.
  • image-0raf1lf 4. Dzielimy je na 3 i chowamy delikatnie pod folie aby nie wyschło.
    Do przestudzonych ziemniaków dodajemy twaróg oraz sól i pieprz i mieszamy całość.
  • image-0omxufk 5. Jedna część ciasta wałkujemy dość cienko i wycinamy kółka szklanką. Jeśli kółka nie są jeszcze cienkie możemy je delikatnie rozwałkować wałkiem. Następnie nakładamy po łyżeczce farszu i smarujemy jedna stronę ciasta woda aby się dobrze skleiło.
  • image-1c6pnih 6. Postępujemy tak aż do wykończenia farszu i ciasta.
  • image-11jxgaw 7. Wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez około 5 minut.
    Podajemy z cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować