2 szklanki mąki,
szklanka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru,
duża szczypta mielonej wanilii,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju,
skórka starta z dużej pomarańczy
krem:
200 ml kremówki,
200 g kremowego serka (typu Twój Smak, Philadelphia),
szczypta wanilii,
skórka z połowy cytryny,
cukier puder (do smaku)
owoce:
mały granat,
2 kiwi,
2 mandarynki,
kostka czekolady i wiórki kokosowe do posypania ciasta
Proste ciasto z kremem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, wanilię, proszek, cukier, skórkę), w drugiej mokre (jajka, śmietanę/jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać trzepaczką lub łyżką, tylko do połączenia!). Gdyby ciasto było za suche/gęste, dodać więcej jogurtu lub trochę mleka. Wlać ciasto na tłuszczonej i wyłożonej papierem tortownicy (23 cm). Piec w 180 stopniach około 45-50 minut (gdyby ciasto za szybko się rumieniło, przykryć je papierem do pieczenia). Ostudzić (przez pierwsze 15-30 minut w wyłączonym piekarniku). Przygotować krem: śmietankę ubić na sztywno, w drugiej misce zmiksować serek, aby stał się bardziej puszysty. Połączyć śmietankę z serkiem, dodać skórkę, wanilię i cukier puder do smaku. Krótko zmiksować. Kremem posmarować spód ostudzonego ciasta, udekorować cząstkami mandarynek, kiwi i ziarenkami granatu. Posypać wiórkami kokosowymi i startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Komentarze