Pieczeń rzymska z jajkiem

4.5 (6 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo aromatyczna pieczeń z papryka czerwona i pieczarkami wypelniona jajkiem poleca się na wielkanocne śniadanie jak i na obiad podana z sosem chrzanowym .

  • 1 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki
    1 papryka czerwona
    8 dużych pieczarek
    2 małe cebulę
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    Vegeta
    3 ząbki czosnku
    Woda gazowana na oko by namoczyć bułkę tarta
    5 jajka ugotować na twardo
    Łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (6 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń

Pieczeń rzymska z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo 4 sztuki 1 zostawiam do mięsa studzimy i obieramy . Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce cebulę drobno siekamy czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozpuszczamy masło smażymy cebulkę pieczarki oraz czosnek do zarumienienia. Studzimy . Z papryki usuwamy gniazdo nasienne myjemy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mieszamy z jajkiem , namoczoną bułką tartą oraz z papryka i pieczarkami z cebulka . Dokladnie wyrabiamy i doprawiamy Vegeta wg uznania . Formę keksówki smarujemy olejem i delikatnie opruszamy kasza manna . Wykładamy mieso fo keksowki w taki sposób by były obklejone boki i spód do środka ciasno wkładamy 4 jajka ugotowane i zakrywamy dokładnie miesem . Kilka razy stukam blacha o blat by mueso się ubilo i otuliło jajka . Pieczemy 50 minut w 180 stopniach .
    Kroimy po wystudzeniu .

    Smacznego

Porady

Mięso musi być dobrze ubite w formie by się nie rozpadało podczas krojenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować