Pieczeń rzymska z jajkiem

4.49 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gdy znudziły się Wam lazanie, cannelloni, kotlety mielone i wszystko inne z mięsem mielonym to zachęcam do upieczenia tej pysznej pieczeni z jajkami na twardo. Można ją podać zarówno na ciepło np. z ziemniakami czy ryżem, jak również na zimno pokrojoną w plastry i zalaną np. galaretą. Wybierzcie swoje ulubione połączenie i upieczcie pieczeń na świąteczny stół ! :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa (użyłam z indyka)
    1 jajko
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 czerstwa kajzerka
    1 łyżka oleju
    2 łyżki czosnku niedźwiedziego
    bułka tarta do formy
    2 łyżeczki chrzanu
    szczypta słodkiej papryki w proszku
    2 łyżeczki musztardy
    szczypta kminku
    sól i pieprz
    Dodatkowo:
    4 jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Jajko Dodatki

Pieczeń rzymska z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno kroimy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulkę i czosnek podsmażamy na oleju. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy surowe jajko, kajzerkę namoczoną w mleku, chrzan, kminek, czosnek niedźwiedzi, słodką paprykę, sól i pieprz. Masę wyrabiamy najlepiej ręką.
  • 2. Foremkę keksową o długości ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połowę mięsnej masy. Na środku masy układamy ugotowane na twardo i obrane jajka. Następnie wykładamy pozostałe mięso. Wierzch pieczeni smarujemy musztardą. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować