Pieczeń rzymska z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Klasyka polskiej kuchni, polecam nie tylko na święta. Danie łatwe do przygotowania, które sprawdzi się zarówno do kanapek jak i na obiad.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 600 g łopatki wieprzowej mielonej
    4 jajka (ugotowane na twardo)
    1 surowe jajko
    1 sucha kajzerka (opcjonalnie)
    1 łyżka chrzanu
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka musztardy
    sól
    pieprz
    majeranek
    czosnek niedźwiedzi suszony
    papryka wędzona
    olej do smażenia
    tłuszcz do wysmarowania formy + bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczeń rzymska z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajzerkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. W misce wymieszać mięso, cebulkę, wbić jajko, odciśniętą bułkę, chrzan. Doprawić majerankiem, czosnkiem niedźwiedzim, papryką wędzoną, solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić. Jednorazową foremkę (ok.22-25 cm) lub małą keksówkę posmarować np. masłem i oprószyć bułką tartą. W formie wyłożyć ok. 1/3 mięsa, następnie pośrodku ułożyć jajka - jedno obok drugiego i przykryć resztą mięsa. Docisnąć. Wierzch posmarować musztardą. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować