• 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszne, pulchne pączki

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Dobry wieczór, cześć !
    U nas znowu pączki zagościły, ale tym razem wg życzenia synka. Obowiązkowo czekolada, a niech będzie, raz na jakiś czas dam się namówić na taką rozpustę. Uwielbiam tę obręcz na środku 😊
    Przepis na 12 sztuk
    • mąka około 400 g
    • drożdże świeże 20 g
    • cukier drobny kryształ 3-4 łyżki
    • cukier waniliowy 1 łyżeczka
    • ciepłe mleko 100 ml
    • żółtka z 5 jaj
    • jajko
    • roztopione masło 30 g
    • łyżka octu lub spirytusu
    Przygotowanie:
    Mąkę przesiać do misy, dodać szczyptę soli. Drożdże połączyć z łyżką cukru, rozetrzeć na gładko, dodać odrobinę mleka i łyżkę mąki. Składniki na zaczyn rozetrzeć , aby nie było grudek. Żółtka ubić z pozostałą ilością cukru, cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. Do misy z mąką dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka , jajko, mleko składniki wyrobić. Kiedy ciasto jest z grubsza wyrobione dodać roztopione masło oraz ocet lub spirytus. Ciasto drożdżowe wyrabiać parę minut, aż będzie delikatne w dotyku, plastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w natłuszczonej misce olejem , przykryć ściereczką (piekarnik 50°C )
    Ciasto drożdżowe odgazować. Podzielić na 12 równych części, formować płaskie kulki. Ponownie wstawić do piekarnika do wyrośnięcia, pączki przykryć ściereczką. W garnku z grubym dnem rozpuścić smalec z olejem w proporcjach 2:1. Temperatura 130-160 °C
    Wyrośnięte pączki smażyć pod przykryciem przez 1.5-2 minuty z każdej strony. Odsączyć na ręczniku papierowym, z nadmiar tł
    Smacznego!
    Dobry wieczór, cześć !
    U nas znowu pączki zagościły, ale tym razem wg życzenia synka. Obowiązkowo czekolada, a niech będzie, raz na jakiś czas dam się namówić na taką rozpustę. Uwielbiam tę obręcz na środku 😊
    Przepis na 12 sztuk
    • mąka około 400 g
    • drożdże świeże 20 g
    • cukier drobny kryształ 3-4 łyżki
    • cukier waniliowy 1 łyżeczka
    • ciepłe mleko 100 ml
    • żółtka z 5 jaj
    • jajko
    • roztopione masło 30 g
    • łyżka octu lub spirytusu
    Przygotowanie:
    Mąkę przesiać do misy, dodać szczyptę soli. Drożdże połączyć z łyżką cukru, rozetrzeć na gładko, dodać odrobinę mleka i łyżkę mąki. Składniki na zaczyn rozetrzeć , aby nie było grudek. Żółtka ubić z pozostałą ilością cukru, cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. Do misy z mąką dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka , jajko, mleko składniki wyrobić. Kiedy ciasto jest z grubsza wyrobione dodać roztopione masło oraz ocet lub spirytus. Ciasto drożdżowe wyrabiać parę minut, aż będzie delikatne w dotyku, plastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w natłuszczonej misce olejem , przykryć ściereczką (piekarnik 50°C )
    Ciasto drożdżowe odgazować. Podzielić na 12 równych części, formować płaskie kulki. Ponownie wstawić do piekarnika do wyrośnięcia, pączki przykryć ściereczką. W garnku z grubym dnem rozpuścić smalec z olejem w proporcjach 2:1. Temperatura 130-160 °C
    Wyrośnięte pączki smażyć pod przykryciem przez 1.5-2 minuty z każdej strony. Odsączyć na ręczniku papierowym, z nadmiaru tłuszczu.
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Pączki domowe

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • P 1. Dobry wieczór, cześć !
    U nas znowu pączki zagościły, ale tym razem wg życzenia synka. Obowiązkowo czekolada, a niech będzie, raz na jakiś czas dam się namówić na taką rozpustę. Uwielbiam tę obręcz na środku 😊
    Przepis na 12 sztuk
    • mąka około 400 g
    • drożdże świeże 20 g
    • cukier drobny kryształ 3-4 łyżki
    • cukier waniliowy 1 łyżeczka
    • ciepłe mleko 100 ml
    • żółtka z 5 jaj
    • jajko
    • roztopione masło 30 g
    • łyżka octu lub spirytusu
    Przygotowanie:
    Mąkę przesiać do misy, dodać szczyptę soli. Drożdże połączyć z łyżką cukru, rozetrzeć na gładko, dodać odrobinę mleka i łyżkę mąki. Składniki na zaczyn rozetrzeć , aby nie było grudek. Żółtka ubić z pozostałą ilością cukru, cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. Do misy z mąką dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka , jajko, mleko składniki wyrobić. Kiedy ciasto jest z grubsza wyrobione dodać roztopione masło oraz ocet lub spirytus. Ciasto drożdżowe wyrabiać parę minut, aż będzie delikatne w dotyku, plastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w natłuszczonej misce olejem , przykryć ściereczką (piekarnik 50°C )
    Ciasto drożdżowe odgazować. Podzielić na 12 równych części, formować płaskie kulki. Ponownie wstawić do piekarnika do wyrośnięcia, pączki przykryć ściereczką. W garnku z grubym dnem rozpuścić smalec z olejem w proporcjach 2:1. Temperatura 130-160 °C
    Wyrośnięte pączki smażyć pod przykryciem przez 1.5-2 minuty z każdej strony. Odsączyć na ręczniku papierowym, z nadmiaru tłuszczu.
    Smacznego!

    #pączki #paczki #tlustyczwartek #drożdże #drożdżowe #czekolada #pączkizczekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować