Dobry wieczór, cześć !
U nas znowu pączki zagościły, ale tym razem wg życzenia synka. Obowiązkowo czekolada, a niech będzie, raz na jakiś czas dam się namówić na taką rozpustę. Uwielbiam tę obręcz na środku 😊
Przepis na 12 sztuk
• mąka około 400 g
• drożdże świeże 20 g
• cukier drobny kryształ 3-4 łyżki
• cukier waniliowy 1 łyżeczka
• ciepłe mleko 100 ml
• żółtka z 5 jaj
• jajko
• roztopione masło 30 g
• łyżka octu lub spirytusu
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do misy, dodać szczyptę soli. Drożdże połączyć z łyżką cukru, rozetrzeć na gładko, dodać odrobinę mleka i łyżkę mąki. Składniki na zaczyn rozetrzeć , aby nie było grudek. Żółtka ubić z pozostałą ilością cukru, cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. Do misy z mąką dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka , jajko, mleko składniki wyrobić. Kiedy ciasto jest z grubsza wyrobione dodać roztopione masło oraz ocet lub spirytus. Ciasto drożdżowe wyrabiać parę minut, aż będzie delikatne w dotyku, plastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w natłuszczonej misce olejem , przykryć ściereczką (piekarnik 50°C )
Ciasto drożdżowe odgazować. Podzielić na 12 równych części, formować płaskie kulki. Ponownie wstawić do piekarnika do wyrośnięcia, pączki przykryć ściereczką. W garnku z grubym dnem rozpuścić smalec z olejem w proporcjach 2:1. Temperatura 130-160 °C
Wyrośnięte pączki smażyć pod przykryciem przez 1.5-2 minuty z każdej strony. Odsączyć na ręczniku papierowym, z nadmiar tł
Smacznego!
Dobry wieczór, cześć !
U nas znowu pączki zagościły, ale tym razem wg życzenia synka. Obowiązkowo czekolada, a niech będzie, raz na jakiś czas dam się namówić na taką rozpustę. Uwielbiam tę obręcz na środku 😊
Przepis na 12 sztuk
• mąka około 400 g
• drożdże świeże 20 g
• cukier drobny kryształ 3-4 łyżki
• cukier waniliowy 1 łyżeczka
• ciepłe mleko 100 ml
• żółtka z 5 jaj
• jajko
• roztopione masło 30 g
• łyżka octu lub spirytusu
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do misy, dodać szczyptę soli. Drożdże połączyć z łyżką cukru, rozetrzeć na gładko, dodać odrobinę mleka i łyżkę mąki. Składniki na zaczyn rozetrzeć , aby nie było grudek. Żółtka ubić z pozostałą ilością cukru, cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. Do misy z mąką dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka , jajko, mleko składniki wyrobić. Kiedy ciasto jest z grubsza wyrobione dodać roztopione masło oraz ocet lub spirytus. Ciasto drożdżowe wyrabiać parę minut, aż będzie delikatne w dotyku, plastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w natłuszczonej misce olejem , przykryć ściereczką (piekarnik 50°C )
Ciasto drożdżowe odgazować. Podzielić na 12 równych części, formować płaskie kulki. Ponownie wstawić do piekarnika do wyrośnięcia, pączki przykryć ściereczką. W garnku z grubym dnem rozpuścić smalec z olejem w proporcjach 2:1. Temperatura 130-160 °C
Wyrośnięte pączki smażyć pod przykryciem przez 1.5-2 minuty z każdej strony. Odsączyć na ręczniku papierowym, z nadmiaru tłuszczu.
1.Dobry wieczór, cześć !
U nas znowu pączki zagościły, ale tym razem wg życzenia synka. Obowiązkowo czekolada, a niech będzie, raz na jakiś czas dam się namówić na taką rozpustę. Uwielbiam tę obręcz na środku 😊
Przepis na 12 sztuk
• mąka około 400 g
• drożdże świeże 20 g
• cukier drobny kryształ 3-4 łyżki
• cukier waniliowy 1 łyżeczka
• ciepłe mleko 100 ml
• żółtka z 5 jaj
• jajko
• roztopione masło 30 g
• łyżka octu lub spirytusu
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do misy, dodać szczyptę soli. Drożdże połączyć z łyżką cukru, rozetrzeć na gładko, dodać odrobinę mleka i łyżkę mąki. Składniki na zaczyn rozetrzeć , aby nie było grudek. Żółtka ubić z pozostałą ilością cukru, cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. Do misy z mąką dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka , jajko, mleko składniki wyrobić. Kiedy ciasto jest z grubsza wyrobione dodać roztopione masło oraz ocet lub spirytus. Ciasto drożdżowe wyrabiać parę minut, aż będzie delikatne w dotyku, plastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w natłuszczonej misce olejem , przykryć ściereczką (piekarnik 50°C )
Ciasto drożdżowe odgazować. Podzielić na 12 równych części, formować płaskie kulki. Ponownie wstawić do piekarnika do wyrośnięcia, pączki przykryć ściereczką. W garnku z grubym dnem rozpuścić smalec z olejem w proporcjach 2:1. Temperatura 130-160 °C
Wyrośnięte pączki smażyć pod przykryciem przez 1.5-2 minuty z każdej strony. Odsączyć na ręczniku papierowym, z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
Komentarze