Nadziewane prosiaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie - pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, poddusić na oleju, pod koniec dodać skrojone w drobne piórka cebulę. Odparować i ostudzić.
2.Margarynę rozetrzeć z 1 szklanką mąki. Drożdże wsypać do lekko podgrzanego mleka i wymieszać dokładnie. Do mieszanki mąki z margaryną dosypać resztę mąki, sól i cukier. Wlać mleko z drożdżami, dodać jajko - zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić je na 16 części - 14 rozwałkować na placuszki. Na każdy nałożyć porcję nadzienia i zlepić dokładnie brzegi zbierając je razem. Tak przygotowane bułeczki układać luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu, lekko docisnąć i rozpłaszczać dłonią. Pozostałe 2 kawałki ciasta rozwałkować, kieliszkiem wycinać kółka na ryjki - w każdym zrobić 2 dziurki przy pomocy rurki do napojów. Kilka kółek zostawić bez dziurek i przekroić na krzyż na cztery części - to będą uszy prosiaczków. Wycięte elementy przyklejać do bułeczek smarując je z jednej strony roztrzepanym białkiem i lekko dociskać do powierzchni bułki. Suszone żurawiny wcisnąć w miejsce oczu. Gotowe bułeczki posmarować białkiem. Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st.C.
Komentarze