Nadziewane prosiaczki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

niewielkie bułeczki nadziewane wg uznania - owocami lub wytrawnie pieczarkami

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • NADZIENIE:
    - pieczarki: 30 dekagramów
    - cebula: 2 sztuki
    - olej: 3 łyżki
    CIASTO:
    - mąka pszenna: 3.5 szklanki
    - margaryna: 5 dekagramów
    - mleko: 200 mililitrów
    - suche drożdże: 1 opakowanie
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - Jajko: 1 sztuka
    - suszona żurawina: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Nadziewane prosiaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie - pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, poddusić na oleju, pod koniec dodać skrojone w drobne piórka cebulę. Odparować i ostudzić.
  • 2. Margarynę rozetrzeć z 1 szklanką mąki. Drożdże wsypać do lekko podgrzanego mleka i wymieszać dokładnie. Do mieszanki mąki z margaryną dosypać resztę mąki, sól i cukier. Wlać mleko z drożdżami, dodać jajko - zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić je na 16 części - 14 rozwałkować na placuszki. Na każdy nałożyć porcję nadzienia i zlepić dokładnie brzegi zbierając je razem. Tak przygotowane bułeczki układać luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu, lekko docisnąć i rozpłaszczać dłonią. Pozostałe 2 kawałki ciasta rozwałkować, kieliszkiem wycinać kółka na ryjki - w każdym zrobić 2 dziurki przy pomocy rurki do napojów. Kilka kółek zostawić bez dziurek i przekroić na krzyż na cztery części - to będą uszy prosiaczków. Wycięte elementy przyklejać do bułeczek smarując je z jednej strony roztrzepanym białkiem i lekko dociskać do powierzchni bułki. Suszone żurawiny wcisnąć w miejsce oczu. Gotowe bułeczki posmarować białkiem. Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st.C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować