Pierożki z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę z dodatkiem soli zmieszaj z ochłodzonym masłem. Dodaj śmietanę, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na pół godziny. Ochłodzone ciasto rozwałkuj. Pokrój na kwadraty o boku 8 - 9 cm, na każdym połóż dobrze osączoną ćwiartkę brzoskwini i starannie zlep brzegi ciasta.
2.Ułóż ciastka na blasze i piecz około 30 minut w temperaturze 200ºC.
3.Pierożki posmaruj jajkiem, aby podczas pieczenia nabrały złotego koloru.
Pierożki można też smażyć na głębokim tłuszczu jak pączki, po 4 minuty z każdej strony. Po wyjęciu należy je osączyć na bibule lub papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe pierożki pieczone lub smażone posypać cukrem pudrem.
Komentarze