Drożdżowe prosiaczki

0 (0 ocen)

Wytrawne bułeczki drożdżowe z farszem parówkowo - pieczarkowym :-)

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    50 g drożdży
    2/3 szklanki mleka
    1 łyżeczka cukru
    2 jajka
    70 g masła lub margaryny
    1 łyżeczka soli

    Farsz:
    15 dag pieczarek
    1 cebula (mała)
    1 - 2 parówki
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    2 łyżki sera żółtego startego na tarce o drobnych oczkach
    przyprawa do pizzy
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:
    białko
    pieprz ziarnisty (na oczy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe prosiaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na oleju. Parówki kroimy w cieniutkie plasterki i smażymy na patelni. Podsmażoną parówkę łączymy z pieczarkami, dodajemy przecier, przyprawy, ser żółty i dokładnie mieszamy.
  • * 2. Ciasto:
    Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży i ciepłego mleka przygotować zaczyn. Pozostawiamy go pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu dodajemy resztę mąki i ubite z solą jajka. Na końcu wlewamy roztopione i ostudzone masło lub margarynę. Zagniatamy ciasto i zostawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut. Gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy je ponownie. Wykładamy na lekko posypaną mąką stolnicę i cienko wałkujemy. Szklanką wykrawamy kółka (głowy). Na połowę kółek nakładamy farsz
  • * 3. i przykrywamy resztą kółek (żeby kółka dobrze się skleiły brzegi można posmarować białkiem).

  • * 4. Następnie kieliszkiem wykrawamy małe kółeczka (ryjki), połowę z nich przekroić na pół (uszy).
  • * 5. Przyklejamy do głów. Ostrzem robimy dziurki. Wbijamy po 2 ziarenka pieprzu (oczy).
  • * 6. Całość smarujemy białkiem, układamy na blasze w odstępach. Pieczemy ok. 20 minut w temp 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki Pieczarki Ser żółty Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować