wielkanocne ciasto pełne jajek

4.5 (158 ocen)

  • Dla 8 osób

łatwe w przygotowaniu, nie tylko smaczne ale też super dekoracja świątecznego stołu

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    10 łyżek cukru
    20 dag margaryny
    4 jajka
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    olejek cytrynowy

    Budyń:
    szklanka mleka
    2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie cukru waniliowego
    100 ml śmietanki kremówki ok.30%
    2-3 łyżki cukru
    Dodatkowo
    niecała puszka moreli
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Wielkanocne ciasto pełne jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać miękką margarynę, ucierać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem, na koniec kilka kropel olejku. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 15 minut. Blacha z wyposażenia kuchenek wymiar ok. 39x39 cm. Piekarnik nagrzany do 170-180 stopni.
    Ugotować budyń: mleko, mąkę ziemniaczana, cukry, wymieszać w garnku, zagotować, dołączyć śmietankę, wymieszać. Wyciągnąć ciasto z piekarnika i wylać na nie budyń w postaci białych plam - będą białka jajek. Zapiec ponownie około 10 minut, wyciągnąć. Morele odsączyć z soku i nakładać na plamy jako żółtka. Sok morelowy z puszki dopełnić wodą do 300 ml, rozrobić jasną galaretkę. Galaretką smarować wierzch morelowych żółtek, aby błyszczały, posmarować wokół całe ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować