Kaszubski tort z fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały sparz, obierz ze skórki i dokładnie zmiel. Wcześniej ugotowaną na półtwardo fasolę, obierz ze skórki i przetrzyj przez niezbyt gęste sitko. Żółtka utrzyj z cukrem, wymieszaj z fasolą i migdałami oraz delikatnie połącz z tartą bułką i ubitą na sztywno pianą z białek. Przełóż do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy i piecz w średnio gorącym piekarniku około 40 minut. Po ostudzeniu przekrój ciasto w poprzek, aby uzyskać 3 blaty.
2.Posmaruj dżemem i składaj w tort.
3.Utrzyj białka z cukrem pudrem, zabarw odrobiną soku buraczanego i jeszcze chwilę ucieraj. Jeśli chcemy uzyskać kolorową polewę, musimy do tak przygotowanego lukru, dodać trochę dowolnego barwnika spożywczego (np. sok ze szpinaku i koncentrat z buraków). Tak przygotowanym lukrem obsmaruj tort. Boki posyp płatkami migdałowymi. Na wierzchu nieco ciemniejszym lukrem wykonaj "esy, floresy"
Komentarze