Leczo z cukinii z mięsem mielonym

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Świetny pomysł na urozmaicony obiad:)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
    2 łyżki oliwy
    1 cebula
    3 papryki
    1/2 papryczki chili
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku + szczypta ostrej
    500 g świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów
    250 ml passaty pomidorowej (przecieru z butelki lub kartonu)
    opcjonalnie - świeże zioła np. estragon, bazylia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Leczo

Leczo z cukinii z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W głębokiej i dużej patelni lub szerokim garnku na 1 łyżce oliwy dokładnie obsmażyć mielone mięso, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Dodać kolejną łyżkę oliwy oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklić ją od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone w kostkę papryki a po chwili pokrojone w kosteczkę cukinie. Dodać przepołowioną papryczkę chili, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i smażyć od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut. W międzyczasie dodać paprykę w proszku.
    Pomidory sparzyć wrzątkiem, pokroić na ćwiartki usuwając twarde szypułki. Usunąć nasiona i sok, miąższ pokroić w kostkę. Miąższ pomidorów lub pomidory z puszki dodać do naczynia z warzywami i gotować przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
    Dodać passatę pomidorową i gotować przez 5 minut. Na koniec wymieszać z posiekanym estragonem jeśli używamy (2 łyżki) i listkami bazylii (kilkanaście listków). Można zawekować zamykając gorące leczo w słoikach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Papryka Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować