Leczo z mięsem mielonym

4.48 (195 ocen)

  • 40 min

Pyszne do makaronów, ryżu albo bagietki.

  • 40 min

Składniki:

  • • 500 g mielonego mięsa
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula cukrowa
    • 3 papryki
    • 2 zielone cukinie
    • 1 papryczka chili
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    • szczypta ostrej chili do smaku
    • 0,5 kg pomidorów
    • 250 ml przecieru pomidorowego
    • sól i pieprz

Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne Leczo

Leczo z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smażymy mięso mielone, doprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
  • 2. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę papryki, cukinie oraz papryczkę chili. Smażymy ok 10 min, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie dodajemy paprykę w proszku.
  • 3. Pomidory sparzamy wrzątkiem, kroimy w kostkę, usuwając twarde szypułki. Miąższ dodajemy do naczynia z warzywami i gotujemy przez 5 minut, mieszając.
  • 4. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy przez 5 minut.
  • 5. Możemy zapasteryzować zamykając gorące leczo w słoikach.

  • 6. Smacznego !

Porady

Jeśli ktoś nie lubi pikantnych potraw, papryczkę chilii można dodać w mniejszej ilości

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Chili

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować