Bruschetta z pomidorami

5 (13 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Typowa włoska przystawka, składająca się z grzanki posmarowanej czosnkiem i oliwą.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ciabatta
    3- 4 pomidory
    3 ząbki czosnku
    cheddar
    czerwona cebula
    zielona cebulka (dymka),
    szczypiorek lub bazylia
    oliwa z oliwek sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (13 ocen)

Zobacz również:

Bruschetta

Bruschetta z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciabattę pokroić na kromki. Czosnek obrać. Jeden ząbek czosnku przekroi wzdłuż na pół (lub 3 części) i natrzeć nim kromki. Pozostałe ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Pomidory naciąć delikatnie od góry na krzyż, zalać wrzątkiem do przykrycia, pozostawić na kilkanaście sekund, a następnie przełożyć do zimne wody. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięte ząbki czosnku i łyżkę oliwy. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok. Kromki ułożyć na blasze do pieczenia i skropić oliwą z oliwek,posypać cheddarem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) ok. 10- 15 minut lub podpiec przy ustawieniach grilla.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować