Kulki twarożkowe z kokosem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Te kulki to szybki pomysł na coś słodkiego.
Łatwo się je robi, nie zawierają dużo składników, a do tego są pyszne.

Ponieważ ja ich nie dosładzam, to ile dodacie cukru czy innego słodziwa, zależy od Was. Nie polecam używać miodu czy syropy z agawy, ponieważ ze względu na to iż są płynne, mogą zmienić strukturę kulek i ciężko będzie się je lepić.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100g twarogu półtłustego lub tłustego
    2 czubate łyżki wiórek kokosowych
    1 łyżka posiekanych migdałów lub orzechów
    cukier lub inne "słodziwo" - do smaku
    1 czubata łyżka (ok. 50g) oleju kokosowego

    dodatkowo:
    ok. 20g czekolady
    mleko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kulki twarożkowe z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg, wiórki kokosowe, migdały, cukier i olej kokosowy zagniatamy dokładnie w misce, aż powstanie plastyczna masa. Z tej masy formujemy kulki. Przekładamy je na talerzyk i schładzamy w lodówce przynajmniej 30 minut.
  • 2. W rondelku, na wolnym ogniu, rozpuszczamy połamaną czekoladę z 3 łyżkami mleka. Gdy zauważymy, że czekolada dalej jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze odrobinę mleka, aż do uzyskania konsystencji polewy.
  • 3. Schłodzone kulki obtaczamy w polewie, wkładając każdą do rondelka z czekoladą. Delikatnie wyciągamy je łyżką na talerz i ponownie schładzamy, aż polewa zastygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować